Type: Zomereik
Beheervorm: Knotboom, veteraanboom
Functie: Markeringsboom, hoekboom
Stad / gemeente: Tiegem, Anzegem
Adres: Dolageweg 3
Coördinaten: 50°48’51.8”N 3°27’49.7”E
- Stamomtrek op een hoogte van 150 cm: 3,1 m
- Totale hoogte: 3,9 m
- Hoogte takvrije stam: 0,44 m
- Kruinbreedte: 3,15 m
Deze dikke, knoestige knoteik vormt een opmerkelijk aanzicht op de steile heuvelflank van de Dolageweg. Verscholen achter de fruitgaard markeert hij de grens tussen twee percelen. Maar zijn belang vandaag is zoveel groter dan dat.
Hij overleefde oorlogen en maakte vermoedelijk het ontstaan van België mee. De exacte ouderdom van de knoteik is moeilijk te bepalen, maar het is zeker dat hij oud is. Heel oud. Daarom mag hij met trots de titel ‘veteraanboom’ dragen. Veteraanbomen zitten in de laatste fase van hun leven en zoeken een nieuw evenwicht in de natuur. De knoteik is volledig hol langs de binnenkant waardoor hij een uitstekende biotoop creëert voor insecten, planten en zeldzame zwammen. Het is een unieke en kwetsbare harmonie die zo weinig mogelijk verstoord mag worden.
Nochtans werd de eik decennialang door mensenhanden aangepakt. Eenmaal geknot, krijgt een knotboom best de rest van zijn leven periodiek een snoeibeurt. Bij wilgen kan dat om het paar jaar, maar eiken groeien veel trager. De plaatselijke natuurpuntafdeling verzorgt deze knoteik met een snoeibeurt om de vijftien tot zelfs twintig jaar. In het verleden gebruikten boeren de dikke takken als geriefhout of als brandhout. De dunnere takken bond men in bussels om de bakoven aan te steken. In de zomer kreeg het vee soms het groene loof. Vandaag worden de dikke takken tot brandhout verzaagd. Dankzij dat voorzichtige onderhoud valt deze knoteik hopelijk nog lang te bewonderen.