- Bouwperiode: Ca. 1640
- Architect: Onbekend
- Bescherming: Monument
- Stijl: Neogotiek (ramen)
- Vieringen: www.dewijngaarddeerlijk.be/eucharistievieringen
- Bouwgeschiedenis: De stichting dateert van 1640, maar over de precieze stichting bestaan meerdere theorieën. Tussen 1759 en 1773 werd de kapel hersteld en voorzien van een nieuw interieur. Rond 1797 werd ze in beslag genomen door de Franse Republiek. Het duurde even voor de kapel weer voor de eredienst gebruikt werd. In 1819 werd ze verbouwd door architect Vancaeneghem om er een spinschool onder te brengen. Tot 1883 bleef de spinschool er bestaan. Een jaar later gingen er na herstellingswerken door Jan Van Ruymbeke opnieuw misvieringen door. De uitbreiding van de spinschool bleef bewaard en het daktorentje werd vernieuwd. In 1965 werd de kapel opnieuw hersteld en uitgebreid door J. Verhelst uit Deerlijk.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kapel wordt behouden voor de eredienst zonder te streven naar valorisatie.
- Bouwperiode: 1774
- Architect: Simoen Steyt (ontwerp), Laurent-Benoît Dewez (uitvoerder)
- Bescherming: Monument
- Stijl: Classicisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-columba-kerk-deerlijk
- Bouwgeschiedenis: In de tweede helft van de 12e eeuw werd een romaanse kerk opgericht, die later werd uitgebouwd tot hallenkerk. In de loop van de 17e en de 18e eeuw vonden meerdere herstellingswerken plaats, als gevolg van de schade tijdens de beeldenstorm. Hiervan bleven bouwsporen bewaard in het transept. De kerk kreeg haar huidige uitzicht in 1774 naar een ontwerp van Simoen Steyt. De architect behield een deel van het koor, de vieringstoren en het zuidelijke transept. In 1891 liep de kerk schade op na een blikseminslag. Ook tijdens de wereldoorlogen werd de kerk beschadigd en nadien hersteld. De toren werd pas in 1987 hersteld door Philippe Pauwels.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk.
- Bouwperiode: 1607-1611
- Architect: Jan Persyn
- Bescherming: Monument
- Stijl: Barok, neogotiek
- Vieringen: www.kerkinkortrijk.be/parochies/sint-amandus/sint-michiel
- Bouwgeschiedenis: De kerk werd tussen 1607 en 1611 gebouwd voor het Jezuïetenklooster ter vervanging van een kapel. In 1720 werd de kerk voorzien van een nieuwe barokke gevel en interieur. Na het afschaffen van de kloosterorde deed de kerk van 1785 tot 1794 dienst als parochiekerk en opnieuw vanaf 1802. In de 19e eeuw vonden enkele restauratiecampagnes plaats. De barokke zuidgevel werd gesloopt in 1868. In 1891 werd de vroege 17e-eeuwse toestand van de kerk hersteld door Jean-Baptiste Bethune en J. Van Ruymbeke. Na bombardementen in 1944 brandde de kerk volledig uit. De heropbouw vond vervolgens plaats tussen 1950 en 1957. Aan de oostelijke zijde van de kerk werd in 1946 een zijkapel toegevoegd naar een ontwerp van André Carette.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden als jongerenkerk. De kerk is in erfpacht gegeven aan de vzw Sint-Michiel.
- Bouwperiode: 17e eeuw
- Architect: Onbekend
- Bescherming: Monument
- Stijl: Onbekend
- Vieringen: www.kapelrodenburg.be/pages
- Bouwgeschiedenis: De kapel kende haar oorsprong in de 13e eeuw en diende in een vorig leven als wagenschuur. De schuur behoorde toe aan de abdij Onze-Lieve-Vrouw ten Spieghele. De huidige schuur uit de 17e eeuw werd gebouwd nadat Schotse soldaten ze in 1580 vernielden. De schuur is het enige overgebleven bouwwerk van de vroegere hofstede, de andere gebouwen werden afgebroken om grond te verkavelen. Het gaat om een eenvoudige constructie in baksteen met rondbogige muuropeningen onder een zadeldak. Het hoogste volume dateert van 1650. Wanneer de schuur werd uitgebreid, is onduidelijk. In 1976 werd ze in opdracht van de provincie omgevormd tot wijkkapel en annex van de Sint-Brixiuskerk.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kapel moet nog verder geprivatiseerd worden. Sinds juli 2019 vinden er geen weekendvieringen meer plaats, maar kerkdiensten zoals dopen, huwelijken, uitvaarten en gebedsdiensten wel nog. De kapel wordt ook gebruikt voor culturele activiteiten.
- Bouwperiode: 17e - 19e eeuw
- Architect: Archangelus Verhel
- Bescherming: Monument
- Stijl: Neostijl
- Vieringen: De kerk werd in 2019 onttrokken aan de eredienst.
- Bouwgeschiedenis: De kerk werd in 1603 opgericht als kloosterkerk van het Kapucijnenklooster. De huidige kerk werd amper 40 jaar later gebouwd. In 1673 kreeg ze een uitbreiding en een nieuwe voorgevel. Begin 18e eeuw werd de kerk vernield tijdens een belegering en nadien heropgebouwd. Alle inspanningen ten spijt werd ze opnieuw vernield in 1744. Aan het eind van diezelfde eeuw werden de kloosterlingen verdreven, waardoor de kerk enkele jaren uiteenlopende functies kreeg. Tussen 1807 en 1820 deed ze voor het eerst dienst als parochiekerk, de officiële erkenning volgde pas in 1873. De kerk is het enige dat overbleef van het klooster, de andere gebouwen verdwenen in de loop van de 20e eeuw.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk is nu onderdeel van CC De Steiger. De voormalige kerk kan gehuurd worden als zaal voor socioculturele activiteiten zoals concerten.
- Bouwperiode: 1694-1705
- Architect: Onbekend
- Bescherming: Monument
- Stijl: Romaans
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-jan-baptist-kerk-helkijn
- Bouwgeschiedenis: Naar verluidt werd de eerste kerk in Helkijn gesticht rond 650 door de heilige Eligius. De huidige kerk werd gebouwd tussen 1694 en 1705 ter vervanging van een romaanse kerk uit de 13e eeuw. In de westgevel bleven hiervan restanten bewaard. De klokkentoren werd pas in 1716 gebouwd. In 1874 vonden herstellingswerken plaats aan het interieur, 12 jaar later werd de noordelijke sacristie gebouwd. Rond 1907 vonden nieuwe restauratiewerken plaats aan de toren en het dak door architect V. Desmedt uit Aalst. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog raakten het dak en de sacristie zwaar beschadigd. Bij de herstellingen werd het venster boven de toegang weer open gemaakt.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk is nog altijd in gebruik als parochiekerk. De gemeente heeft nog geen kerkenbeleidplan.
- Bouwperiode: 18e eeuw | 1841-1843
- Architect: Jan August Clarysse, Louis Roelandt
- Bescherming: Monument
- Stijl: Neoclassicisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-martinus-kerk-desselgem
- Bouwgeschiedenis: Al in 1830 waren er plannen om de oude kerk te vervangen. Meerdere ontwerpvoorstellen passeerden de revue tot medepastoor Jan August Clarysse het finale ontwerp opmaakte. Daarin behield hij de 18e-eeuwse westtoren en nam hij ook delen over uit het ontwerp van Louis Roelandt. De huidige kerk werd tussen 1841 en 1843 gebouwd. In 1890 vertoonde de kerk al sporen van verval waardoor er in 1906 herstellingen plaatsvonden onder leiding van Jules Carette. Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakten kerk en toren beschadigd door granaatinslagen. Ook in WO II liep de kerk schade op. De herstellingen werden in verschillende fases uitgevoerd met de toren eind jaren 1970 als laatste.
- Visie Kerkenbeleidsplan: De kerk blijft behouden en gevaloriseerd als parochiekerk.
- Bouwperiode: 16e - 18e eeuw
- Architect: Jules Carette (verbouwing)
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neoromaans, gotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-dionysius-kerk-geluwe
- Bouwgeschiedenis: Vermoedelijk werd een eerste romaanse kerk in de 11e eeuw gebouwd. In de 16e eeuw moest de kerk door het toenemende bevolkingsaantal uitgebreid worden. Niet veel later werd de kerk getroffen door de Beeldenstorm en de godsdienstoorlogen. In 1580 woedde een hevige brand in de kerk. De herstellingswerken bleven duren tot de 18e eeuw en gingen gepaard met uitbreidingen. Onder leiding van Jules Carette vonden ingrijpende verbouwingswerken plaats in de periode 1911-1912. Hierbij werd de kruisingstoren gesloopt, het transept verlengd en een nieuwe sacristie opgericht. Nadat de kerk zware schade opliep tijdens de Eerste Wereldoorlog herstelde Aimée Latte het vooroorlogse uitzicht.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk is nog altijd in gebruik als parochiekerk. Momenteel is een kerkenbeleidplan voor de gemeente Wervik in opmaak.
- Bouwperiode: 1849
- Architect: Pierre Nicolas Croquison (verbouwing)
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-amandus-kerk-gullegem
- Bouwgeschiedenis: De eerste vermelding van de kerk dateert uit 1105. In de daaropvolgende eeuwen werd de kerk meermaals verbouwd. Rond 1618 werd de oude kerk ingrijpend verbouwd tot laatgotische hallenkerk. Het beeld van de huidige kerk kreeg vorm in 1848 door verbouwingen onder leiding van Pierre Nicolas Croquison. De toren en het oude koor werden hierbij gesloopt. Lange tijd was er een niveauverschil tussen de daken van de oude kerk en het nieuwe deel. In 1957 werden de daken op gelijke hoogte gebracht.
- Visie kerkenbeleidsplan: Kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk. Een nevenbestemming kan voorzien worden als de opportuniteit zich voordoet.
- Bouwperiode: 12e - 16e eeuw - 1938
- Architect: Alfred Boosten, Jan Baptist Reyntjens
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Romaans, neostijl
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-amandus-kerk-zwevegem
- Bouwgeschiedenis: Van de eerste romaanse kerk blijven slechts enkele fragmenten over. De voet van de achthoekige toren gaat terug tot de 12e eeuw, de toren zelf is het enige overblijfsel van de 16e-eeuwse kerk in laatgotische stijl. In 1938 werd de kerk - op de toren na - volledig afgebroken en vervangen door de Nederlandse architect Alphons Boosten en Jan Reyntjens uit Zwevegem. Het ontwerp van de kerk is geïnspireerd op de gotische vormentaal. Door het gebruik van de gele baksteen zijn de oude delen van de kerk duidelijk te onderscheiden. De toren valt naast de grote middenbeuk klein uit en is volledig omgeven door het nieuwe gebouw. De westgevel valt op door de monumentale arduinen trap en het grote roosvenster.
- Visie kerkenbeleidsplan: De gemeente Zwevegem heeft nog geen kerkenbeleidsplan. De kerk blijft behouden en gevaloriseerd als parochiekerk. In 2018 verscheen in lokale media een artikel over een mogelijke nevenbestemming als theater- en concertzaal.
- Bouwperiode: 16e - 1771 - 1931
- Architect: Aimée Latte (heropbouw) & N. Ravelingen (sacristie)
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Gotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/olvrouw-hemelvaart-kerk-heestert
- Bouwgeschiedenis: In 1771 werd de oude, vervallen kerk gesloopt die bovendien te klein was geworden. Enkel het laatgotische koor uit de 16e eeuw en de zijkapellen bleven bewaard. Kort na de bouw werd de nieuwe kerk geplunderd tijdens de Franse revolutie, maar grote schade bleef uit. De kerk brandde nagenoeg volledig af in 1931. Nadien werd ze heropgebouwd volgens plannen van Aimée Latte. De kerk werd volledig in haar oude vorm hersteld. Het opgaande metselwerk van de oude kerk bleef behouden. In 1964 werd een nieuwe sacristie in overeenkomstige bouwstijl toegevoegd door aannemer Ravelingen uit Heestert. Rond de kerk bevindt zich een ommegang van zeven kapelletjes uit 1897.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk. De gemeente Zwevegem heeft nog geen kerkenbeleidsplan.
- Bouwperiode: 1789-1796
- Architect: Joachim Colin
- Bescherming: Monument
- Stijl: Neoclassicisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/ss-amand-en-anna-kerk-otegem
- Bouwgeschiedenis: Sinds de 11e eeuw is er sprake van een parochie in Otegem. De oude 12e-eeuwse kerk werd in 1776 afgebroken en vervangen door de huidige kerk. Het neoclassicistische gebouw werd opgetrokken naar een ontwerp van Joachim Colin, die ook de Sint-Pieterskerk van Wakken ontwierp. De twee kerken werden gelijktijdig gebouwd en komen overeen qua opbouw en vormgeving. Net als in Wakken werd deze kerk opgetrokken in rode baksteen en werd zandsteen gebruikt voor de hoekbanden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte de kerk beschadigd. Het kerkhof met de Sint-Rochuskapel verdween vermoedelijk in de periode nadien. De kerk is een van de weinige in de regio met een classicistische vormgeving.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk. De gemeente Zwevegem heeft nog geen kerkenbeleidsplan.