- Bouwperiode: 1962
- Architect: Christ Vastesaeger
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Naoorlogs modernisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/ss-stefanus-en-theodoricus-kerk-vichte
- Bouwgeschiedenis: De moderne zaalkerk is een ontwerp van de Brugse architect Christ Vastesaeger, die in de regio ook de verdwenen Sint-Annakerk in Deerlijk ontwierp. De kerk kwam er in 1962 nadat de oude kerk te klein bevonden was. Een deel van het meubilair werd na de ontwijding overgebracht uit de oude kerk. De losstaande campanile werd vermoedelijk later opgetrokken. Het bedehuis heeft een strak rechthoekig grondplan. Voor de constructie werd met een betonskelet gewerkt dat opgevuld werd met bruine baksteen. De muren werden opengewerkt met brede vensterpartijen met glas-in-beton. Het houten plafond wordt ondersteund door ijzeren balken, waardoor het interieur een grote open ruimte kreeg.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk blijft behouden als parochiekerk. Er zal een deel in medegebruik worden genomen of een nevenbestemming volgen. Een beslissing werd nog niet gemaakt.
- Bouwperiode: 1956
- Architect: Georges Martyn
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Naoorlogs modernisme
- Vieringen: De kerk werd onttrokken aan de eredienst in 2007.
- Bouwgeschiedenis: Het kerkje was letterlijk en figuurlijk een buurtkerk. Ze werd eigenhandig door de plaatselijke bevolking ontworpen en opgetrokken. Het ging om een eenvoudige zaalkerk gebouwd in rode baksteen met een opengewerkte kerktoren ervoor. In 2007 werd de kerk verlaten en ontwijd door het dalende aantal bezoekers. In 2011 werd ze omgevormd tot kleuterschool met moderne klasjes. Het oude kerkgebouw is nog duidelijk te herkennen. Er wordt stilistisch een onderscheid gemaakt tussen het oude gebouw en de toevoegingen van de kleuterschool zoals de eetzaal en het afdak van de speelplaats. Van het oorspronkelijke interieur bleef enkel een beeld van de heilige Rochus bewaard.
- Herbestemming: In 2011 herbestemd tot Kleuterschool ’t Schoolke.
- Bouwperiode: 1956
- Architect: Onbekend
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Naoorlogse stijl
- Vieringen: De kerk werd in 2014 onttrokken aan de eredienst.
- Bouwgeschiedenis: De kapel werd in 1956 gebouwd samen met de achterliggende Vrije Basisschool Zuid afdeling De Vleugel. De kerk vormt samen met de school het middelpunt van de nieuw aangelegde woonwijk. Het eenvoudige ontwerp omvat een sobere zaalkerk onder een zadeldak. Het gebouw werd opgetrokken in oranje baksteen op een plint in blauwgrijze baksteen. De kerk werd in 2014 verlaten en nadien door de school in gebruik genomen als turnzaal. Om de nieuwe bestemming te realiseren werd de vloer in de jaren nadien aangepast en nieuwe ramen geplaatst. Daarnaast werd een sanitair blok geïnstalleerd en werden extra uitgangen voorzien.
- Herbestemming: De kerk doet dienst als turnzaal voor de achtergelegen kleuter- en basisschool.
- Bouwperiode: 1953-1963
- Architect: Armand Vandenweghe
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Naoorlogs modernisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-jozef-kerk-harelbeke
- Bouwgeschiedenis: Het ontwerp voor een nieuwe kerk lag al klaar in 1953, toch duurde het tot 1963 voor de kerk gebouwd werd. De kerk werd samen met de nabijgelegen pastorie gebouwd volgens een ontwerp van Armand Vandeweghe uit Harelbeke. De modernistische stijl die de architect kort voor de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde, werd in het ontwerp van de kerk doorgetrokken. Stilistisch sluit de kerk aan bij de ontwerpen van het postgebouw en de rijkswachtkazerne in Harelbeke. De hallenkerk werd eveneens opgetrokken in een gele baksteen afgewisseld met een witte natuursteen als omkadering van de vensters. De vormgeving van de kerk is heel sober en meer beheerst uitgewerkt.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk. Medegebruik wordt aanvaard als het karakter van de kerk niet wordt geschaad.
Harelbeke
Sint-Rita
- Bouwperiode: 1961-1968
- Architect: Léon Stynen & Paul De Meyer
- Bescherming: Monument
- Stijl: Modernisme, brutalisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-rita-kerk-harelbeke
- Bouwgeschiedenis: Eerdere ontwerpen voor de kerk door Paul De Meyer werden telkens geweigerd. In samenwerking met Léon Stynen werd het ontwerp wel aanvaard. De bouw van de kerk startte in 1961, maar werd stilgelegd door technische moeilijkheden bij het glad maken van het beton. De opvallende afgeknotte kegel is een gevolg van de veranderde opvatting van de gebedsruimte na het Tweede Vaticaans Concilie. Het is bovendien een eerbetoon aan Le Corbusier, wiens werk een belangrijke invloed had op Stynen. De kerk was een van de laatste ontwerpen van de invloedrijke modernistische architect. In 1990 werd het beton gerestaureerd waardoor de oorspronkelijke kleur verloren ging.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden als parochiekerk. De valorisatie van de kerk richt zich op de monumentale status van het gebouw. De nieuw aangebouwde ruimte uit 2017 kan gebruikt worden voor een nevenbestemming.
- Bouwperiode: 1973
- Architect: Jan de Jaegere
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Naoorlogs modernisme
- Vieringen: Onbekend
- Bouwgeschiedenis: Het hedendaagse bedehuis werd gebouwd door de Kortrijkse architect Jan de Jaegere en was gewijd aan de heilige Lutgardis. Het ontwerp is een eenvoudige integratie van de kapel met de woning van de kapellaan en enkele dienstruimtes, in relatie met de groene omgeving. Sinds 2003 is het gebouw in gebruik door de orthodoxe gemeenschap van Kortrijk. Het interieur van de kapel werd aangepast aan de orthodoxe eredienst waaronder het aanbrengen van een achthoekige koepel. In 2009 werd de kerk officieel ingezegend en gewijd aan de heilige Amandus. In 2011 werden traditionele fresco’s aangebracht door de Servische kunstenaars Dragomir en Nemanja Marunic en Dragan Stankovic.
- Herbestemming: De voormalige kapel is nog altijd in gebruik als orthodoxe kerk. De bijhorende dienstruimtes staan ter beschikking van de gemeenschap. Het is de enige orthodoxe kerk in de regio.
Kortrijk
Heilige Amandus | Lutgardiskapelanij
- Bouwperiode: 1983
- Architect: Onbekend
- Bescherming: Geen
- Stijl: Regionalisme
- Vieringen: sintelisabethkortrijk.weebly.com/sint-anna.html
- Bouwgeschiedenis: De locatie van het gebedshuis wijzigde al enkele keren. De huidige Sint-Annakapel is de derde functionele kapel in het gehucht en werd in 2019 in gebruik genomen. De kapel behoort toe aan de Zusters van Don Bosco en ligt bij de basisschool. De sobere kapel valt op door het overkragende zadeldak waar een galerij onder loopt. In 2014 werd het gebouw gerenoveerd om als polyvalente ruimte gebruikt te worden, waarbij rekening werd gehouden met de structuur van de kapel. Een verschuifbare wand kan de kapel voortaan opdelen. De kapel kwam er ter vervanging van een neogotische kapel waarvan de stichting in 1622 plaatsvond door de begijn Barbara Bonte.
- Visie kerkenbeleidsplan: De nieuwe locatie werd gekozen nadat de paters Salesianen wegtrokken uit het Don Boscocollege in 2019. Hun kapel uit 1948 zal opgenomen worden binnen de schoolactiviteiten van het college. De huidige kapel zal een annexe van de Sint-Elisabethparochie worden als de Sint-Rochuskerk onttrokken wordt aan de eredienst.
- Bouwperiode: 1951-1954
- Architect: Jan Boucquillon & S.E. Coignée
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neoromaans
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-elisabeth-kerk-2900
- Bouwgeschiedenis: Na afloop van de Tweede Wereldoorlog ontwikkelden de residentiële wijk en parochie zich waardoor een kerk noodzakelijk werd. Jan Boucquillon en S.E. Coignée ontwierpen een monumentale pseudo-romaanse kerk, opgetrokken in gele baksteen onder een groot zadeldak. Op de noordwesthoek werd een vierkante toren opgericht. De voorgevel kenmerkt zich door drie rondboogramen boven de deuren die werden uitgewerkt met glas-in-loodramen. Op het halfronde koor werd een reliëf met de kruisiging aangebracht. De kerk was opgevat als het middelpunt van de wijk. De pastorie tegenover de kerk werd in dezelfde stijl en materialen uitgewerkt waardoor een overeenkomst duidelijk zichtbaar is.
- Visie kerkenbeleidplan: Valorisatie als parochiekerk. Neven- of herbestemming worden overwogen op langere termijn. Tijdens de examenperiode wordt de kerk opengesteld voor studerende studenten.
Kortrijk
Sint-Elisabeth
Kortrijk
Sint-Jozef
- Bouwperiode: 1947-1954
- Architect: Onbekend
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neoromaans
- Vieringen: De kerk werd onttrokken aan de eredienst in 2020.
- Bouwgeschiedenis: In 1906 werd de kerk opgetrokken als kloosterkerk van de Ongeschoeide Karmelieten. De neobarokke kerk en het klooster werden in puin gelegd na grootschalige bombardementen in 1944. Na de oorlog werd het complex tussen 1947 en 1954 heropgebouwd in een neoromaanse bouwstijl. De kerk werd heropgebouwd volgens een rechthoekig grondplan onder een zadel- en lessenaarsdak. De kerk valt binnen het complex op door haar puntgevel met centraal een dominant rond venster met betonnen onderverdeling. Via de achthoekige traptoren rechts van de kerk wordt verbinding gemaakt met het klooster. In 1995 werd de kerk opgewaardeerd tot parochiekerk, gewijd aan de Heilige Damiaan.
- Visie kerkenbeleidsplan: Het klooster en de kerk werden in 2020 verkocht aan de vzw Poverello. In de kerk wordt sinds de tweede helft van 2020 het sociaal restaurant van de instelling ondergebracht.
- Bouwperiode: 1978-1979
- Architect: Jan Deweerdt
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Naoorlogs modernisme
- Vieringen: De kerk is onttrokken aan de eredienst in 2010.
- Bouwgeschiedenis: Het moderne gebedshuis werd in 1978-1979 opgetrokken als een hulpkerk voor de Sint-Elisabethparochie. Ontwerper van de kerk was de Kortrijkse architect en kunstenaar Jan Deweerdt, inwoner van de wijk Lange Munte waar de kerk gelegen is. Het gebouw werd opgetrokken in baksteen en komt in materiaalgebruik overeen met de woningen van de omliggende woonwijk. Hierdoor wordt een visuele link gelegd tussen kerk en woonwijk. Het kerkgebouw kenmerkt zich door een trapeziumvormig grondplan en een sterk hellend dak. Om de constructie te verlichten werd gebruik gemaakt van verticale vensters met glasramen in beton en glas. Een gebogen luifel op betonnen pijlers kenmerkt het portaal van de kerk.
- Herbestemming: De kerk werd sinds 2011 gebruikt voor ontmoetingsactiviteiten en kleine podiumvoorstellingen. Na renovatiewerken kregen ook de buurtbibliotheek en de wijkwerking van het OCMW in 2016 een plaats in de voormalige kerk.
- Bouwperiode: 1958-1959
- Architect: Jozef Baert
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Naoorlogs modernisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/h-pius-x-kerk-kortrijk
- Bouwgeschiedenis: De kerk werd tussen 1958 en 1959 gebouwd volgens de plannen van architect Jozef Baert uit Kuurne, die ook het tabernakel van de kerk ontwierp. De architect ontwierp een moderne zaalkerk volgens een rechthoekig grondplan. De kerk valt op doordat een toren afwezig is. De puntgevel van de kerk werd opengewerkt met een groot glasraam in glas-in-beton. De inkom met drieledige luifel wordt geflankeerd door twee aflopende schuine muren. De dragende structuur van de kerk werd bewust zichtbaar gelaten. In de kerkruimte zijn de betonnen spanten duidelijk waar te nemen. Net als het exterieur werd ook het interieur sober opgevat in een moderne vormgeving.
- Visie kerkenbeleidsplan: Een nevenbestemming wordt onderzocht. De nabijgelegen basisschool toont interesse om het gebouw te gebruiken en er extra lokalen te voorzien. De beslissing hierover valt pas uiterlijk in 2025. Intussen wordt de kerk behouden en gevaloriseerd als parochiekerk.
- Bouwperiode: Na 1945
- Architect: Onbekend
- Bescherming: Niet opgenomen
- Stijl: Naoorlogs modernisme
- Vieringen: www.kerkinkortrijk.be/parochies/hoog-kortrijk/sint-theresia
- Bouwgeschiedenis: De moderne kapel werd vermoedelijk samen met de aanpalende school opgericht. Ook al werd ze in dezelfde donkerbruine baksteen gebouwd, is de kapel duidelijk te onderscheiden van de school. De sobere kapel valt langs de straatzijde op door de rechthoekige vensters met hun betonnen omkadering. De zijgevel werd anders opgevat, met grote vensterpartijen omgeven door beton. Onderaan die vensters werden kleurrijke glasramen ingebracht. Ook het interieur van de kapel werd sober opgevat. De draagstructuur is duidelijk te zien in de rechthoekige kerkruimte. Materialen als baksteen en beton werden fragmentarisch zichtbaar gelaten.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt onttrokken aan de eredienst en herbestemd. Hoogstwaarschijnlijk wordt de kerkruimte deel van de aanpalende basisschool.
- Bouwperiode: 1963
- Architect: André De Smet
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Modernisme
- Vieringen: Kapel werd in 2020 opgewaardeerd.
- Bouwgeschiedenis: De kapel werd in 1963 gebouwd in de tuin van het Lyceum Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen ter vervanging van een vernielde kapel. Omdat de kapel los van de bestaande gebouwen werd gebouwd, was de bouwstijl een vrije keuze. Voor het ontwerp liet André De Smet zich inspireren door de Saint-Louiskapel in het Amerikaanse Creve Coeur, Missouri. De kapel ontleende de kroonvorm aan de kerk, maar verving de parabolische ramen door driehoekige exemplaren. De constructie in beton telt 16 steunpunten waartussen grote glaspartijen werden geplaatst. Het dak bestaat uit inoxplaten. Onder de kapel bevindt zich een fietsenstalling. André De Smet hernam het ontwerp in de Christus Koningkerk in Staden.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kapel werd in 2020 erkend tot parochiekerk. De nieuwe parochiekerk moet de geloofsgemeenschappen van de Sint-Rochus- en Damiaankerk opvangen die in 2020 allebei onttrokken werden aan de eredienst.
- Bouwperiode: 1961
- Architect: Christiaan Vastesaeger
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Naoorlogs modernisme
- Vieringen: De kapel werd in 2007 onttrokken aan de eredienst.
- Bouwgeschiedenis: De moderne kapel werd in 1961 door architect Christiaan Vastesaeger opgetrokken en ingewijd als hulpkerk voor de Sint-Amanduskerk in Bellegem. De kapel werd heel strak en eenvoudig opgevat volgens een rechthoekig grondplan. Het gebouw werd volledig opgetrokken in baksteen. De zuidzijde werd volledig opengewerkt door middel van vensters. De westgevel werd dan weer beperkt opengewerkt aan het portaal met luifel. Los van de kerk werd een klokkentoren in beton gebouwd. In 2009 werd de kapel verkocht en omgevormd tot funerarium. Architect Ruben Verbeke ging met respect om met de sacrale ruimte en de erfgoedwaarden van het gebouw.
- Huidig gebruik: Sinds 2009 is de kapel in gebruik als funerarium voor een begrafenisondernemer.
- Bouwperiode: 1982
- Architect: L. Berkein
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Naoorlogs modernisme
- Vieringen: Onbekend
- Bouwgeschiedenis: In 1982 werd een moderne kapel opgericht door architect L. Berkein ten dienste van de nieuwe parochie. De bouw werd mogelijk gemaakt door Maria Pyfferoen die gronden schonk aan de parochie. In het ontwerp van de bakstenen kapel speelde de architect met variërende volumes en schuingeplaatste muren om een interessant spel van vormen en lijnen te bekomen. De gootlijst werd extra benadrukt door het gebruik van hout. Boven het portaal werd een glasraam in glas-in-beton ingebracht. In de zijgevels werden kleinere ramen geplaatst om de constructie zichtbaar te verlichten. Naast de wijkkerk bevinden zich een parochiaal centrum en vergaderruimtes. De kerk is het jongste kerkelijke gebouw in de regio.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk zal in de nabije toekomst onttrokken worden aan de eredienst wanneer de nevenbestemming van de Sint-Audomaruskerk gerealiseerd is. Hoogstwaarschijnlijk zal de Evangelische Kerk van Kuurne haar intrek nemen in de kerk.
- Bouwperiode: 1952-1953
- Architect: Amedée Cottyn (aannemer)
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Naoorlogse stijl
- Vieringen: De kerk werd onttrokken aan de eredienst in 2015.
- Bouwgeschiedenis: De Congregatie der Passionisten waren al tijdens de Tweede Wereldoorlog op zoek naar een nieuwe locatie voor hun klooster. Uiteindelijk werd in 1952 de bouw van het klooster en de kerk aangevat. Er werd gekozen voor een eigentijdse bouwstijl, uitgewerkt in gele baksteen en accenten in blauwe natuursteen. De vorm van de kerk was gebaseerd op de vormentaal van de gotiek. Dat komt het best tot uiting in de puntgevels en de uitwerking van de ramen als gekoppelde spitsboogvensters. Deze historiserende vormentaal doet de kerk duidelijk opvallen naast de banaler uitgewerkte kloostergebouwen. In 1966 werd de kerk officieel erkend als parochiekerk. In 2015 werd het klooster verlaten en de kerk ontwijd.
- Herbestemming: De kerk en het klooster werden verkocht aan vzw Oranjehuis. De organisatie begeleidt kwetsbare jongeren en gezinnen en organiseert verschillende activiteiten.
- Bouwperiode: 1967-1970
- Architect: Pieter Devos, Marcel Holvoet, Jaak Vandeweghe
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Naoorlogs modernisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-pieter-kerk-kuurne
- Bouwgeschiedenis: Al in 1946 waren er plannen om een nieuwe parochie op te richten voor de wijken Kathoek en ’t Hoge. In 1960 werd beslist om een nieuw gebouw op te richten, maar de werken startten pas in 1967. Het opvallende ontwerp bestaat uit twee trapeziums die tegenover elkaar geplaatst werden, de grootste voor de eigenlijke kerk en de kleinste voor de weekkapel. Het altaar ligt centraal op de scheidingslijn. De kerkruimte zelf is tentvormig. In 1981 vonden enkele werken plaats zoals het uitbreiden van de kerkportalen en het verbouwen van de weekkapel. In 1989 werden herstellingswerken aan het dak uitgevoerd als gevolg van vochtproblemen. In 1994 werd het kruis van de kerktoren vervangen.
- Visie kerkenbeleidsplan: De gemeente heeft momenteel nog geen kerkenbeleidsplan. De kerk is nog in gebruik als parochiekerk.
- Bouwperiode: 1961-1964
- Architect: Jozef Landsoght
- Bescherming: Monument
- Stijl: Naoorlogs modernisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-jan-baptist-kerk-menen
- Bouwgeschiedenis: Het ontwerp van de kerk werd verzorgd door de Brugse architect Jozef Landsoght en is een variante op de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk in Koksijde, die hij eveneens ontwierp. Kenmerkend voor de religieuze bouwwerken van de architect zijn de vloeiende lijnen in het ontwerp. De kerk ontvouwt zich volgens een hartvormig grondplan, een gevolg van de nieuwe vormgeving die uitgedacht werd na het Tweede Vaticaans Concilie. Het portaal bevindt zich in de klokkentoren die voor het gebouw werd geplaatst. De constructie bestaat uit een betonnen skelet dat opgevuld werd met witte bakstenen onder een metalen dakkap. De gevel werd opengetrokken met kleurrijke glas-in-loodramen.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk met multifunctionele doeleinden.
Menen
Sint-Jan-Baptist
- Bouwperiode: Ca. 1970
- Architect: Roger Vandommele
- Bescherming: Geen
- Stijl: Naoorlogs modernisme
- Vieringen: Onbekend
- Bouwgeschiedenis: Het wijkcentrum werd vermoedelijk niet gebouwd met de intentie om te dienen als parochiekerk. Het hedendaagse gebouw bestaat uit een grote polyvalente ruimte volgens een rechthoekig grondplan, met rondom vier vergaderzalen. Die polyvalente ruimte is makkelijk te herkennen aan het exterieur, aangezien dat hoger is dan de rest van het gebouw. Op de gevel staat het opschrift “wijkcentrum De Koekuit” in zwarte letters, die zich aftekenen tegen de wit gepleisterde gevel. In het gebouw werden recent een bar ondergebracht en kleedkamers met berging voor de lokale voetbalploeg.
- Visie kerkenbeleidsplan: Het gebouw is naast parochiekerk ook in gebruik als polyvalent wijkcentrum. Het multifunctionele gebruik zal verdergezet worden als nevenbestemming.
- Bouwperiode: 1971-1975
- Architect: Marc Desauvage
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Naoorlogs modernisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/verrijzeniskerk-annexe-lauwe
- Bouwgeschiedenis: Het hedendaagse gebedshuis werd tussen 1971 en 1975 opgetrokken door de Brugse architect Marc Desauvage. Het ontwerp van de kerk is een architecturale vertaling van het nieuwe denken over de kerkelijke ruimte na het Tweede Vaticaanse Concilie. De architect zelf omschreef zijn kerkgebouwen als “woonkerken” die naast de traditionele eredienst een diversiteit aan functies kunnen krijgen. In het sobere ontwerp nemen de materialiteit en functionaliteit de bovenhand. De architectuur moest een aanvulling zijn op het bestaande landschap en zich naadloos integreren in de omgeving. De kenmerken van de gebruikte materialen worden hierbij uitgespeeld.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden als parochiekerk. In de toekomst is er een nevenbestemming voorzien maar daarover is nog geen beslissing gevallen. De kerk wordt nu al gebruikt voor uiteenlopende zaken.
Menen - Lauwe
Verrijzeniskerk
- Bouwperiode: 1979
- Architect: Pierre Pauwels
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Brutalisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/h-maagd-der-armen-kerk-rekkem
- Bouwgeschiedenis: De moderne zaalkerk werd tussen 1979 en 1980 opgetrokken door de Kortrijkse architect Pierre Pauwels. De eenvoudige constructie bestond uitsluitend uit moderne materialen zoals grijze betonsteen en kunstleien als bekleding voor de zijgevels. Dat materiaalgebruik bepaalde dan ook de sfeer van de kerk. Het schip werd opengewerkt met vensters en de overwelving van het interieur bestond uit metalen spanten. In het ontwerp is een volumespel tussen het schip en de lagere zijbeuken waar te nemen. Losstaand van de kerk werd voor de inkom de beeldbepalende kerktoren geplaatst, vervaardigd uit beton.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk met multifunctionele doeleinden.
- Bouwperiode: 1951-1953
- Architect: Maurice Allaert
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neoromaans
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/h-familie-t-gaverke-kerk-waregem
- Bouwgeschiedenis: De bisschop gaf in 1941 de opdracht om een nieuwe parochie op te richten. Pas in 1948 werden de plannen van Maurice Allaert goedgekeurd waarna de bouw in 1951 kon aanvatten. Na de officiële inwijding in 1954 vonden nog afwerkingen plaats. Rond de kerk werden in 1955 vijf kapelletjes geplaatst met de ommegang van Sint-Cornelius. De brandglasramen werden pas in 1957 geplaatst, de ramen in het schip werden in 1963-1964 vervangen. De neoromaanse kerk is volledig opgetrokken in Doornikse kalksteen volgens een kruisvormig grondplan. De westgevel werd sober uitgewerkt zonder het gebruik van sculpturen. De vierkante westtoren wordt dankzij de steunberen van de kerk geaccentueerd.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk. Vanaf 30/06/2021 werd medegebruik mogelijk gemaakt.
- Bouwperiode: 1968-1969
- Architect: Onbekend
- Bescherming: Niet opgenomen
- Stijl: Naoorlogs modernisme
- Vieringen: Onbekend
- Bouwgeschiedenis: Al rond 1889 was er vraag naar een eigen kerk en parochie. Pas met de komst van de nabijgelegen school in 1962 werden concrete plannen voor de kapel gemaakt. De kerk kwam er in 1969 met het idee een nieuwe parochie uit te bouwen. De moderne zaalkerk werd heel eenvoudig opgevat en opgetrokken in geelbruine baksteen. Onder het platdak huist een rij vensters. In 2009 werden enkele bijgebouwen afgebroken en vervangen door een energieneutrale nieuwbouw. Het nieuwe, rechthoekige volume werd afgewerkt met hout aan de buitenkant en biedt tot vandaag onderdak aan een parochiaal centrum. Dat staat via een portaal in verbinding met de kapel.
- Visie Kerkenbeleidsplan: De kerk werd op 30/06/2021 onttrokken aan de eredienst. Een beslissing over het gebouw werd nog niet genomen. Zowel herbestemming als sloop worden nog onderzocht.
- Bouwperiode: 1966-1967; 1988
- Architect: Paul Felix, Franck De Munster (Campanille)
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Modernisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-jozef-kerk-waregem
- Bouwgeschiedenis: De modernistische kerk werd samen met de parochie in 1966 opgericht. Architect Paul Felix leverde een belangrijke bijdrage aan het modernisme uit de jaren 1950 in België. De kerk paste volledig in de visie van de architect waarin een nuchtere en functionele bouwstijl voorop stond. Het gebouw heeft een overzichtelijk grondplan, kaderend in een structureel-conservatieve aanpak. De architect maakte gebruik van betonnen wanden waar glaspanelen werden tussen geplaatst. De constructie wordt gedragen door vier enorme liggers die op de wanden lijken te rusten. De klokkentoren werd in 1988 door Franck De Munster gebouwd, vermoedelijk gebaseerd op een eerder ontwerp van Felix.
- Visie Kerkenbeleidsplan: De kerk werd op 30/06/2021 onttrokken aan de eredienst. De parochie zal fuseren met de parochie Sint-Amandus en Sint-Blasius.
- Bouwperiode: 1971
- Architect: Jozef Baert
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Naoorlogs modernisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-margareta-nieuwenhove-kerk-waregem
- Bouwgeschiedenis: De huidige kerk kwam er in 1971 ter vervanging van een oudere kerk die tegenover de nieuwe kerk lag. De kerk uit 1894 werd in 1973 gesloopt na de afwerking van het nieuwe gebouw. De moderne zaalkerk werd bijna volledig opgetrokken in een karakteristieke bruine baksteen. Het bouwwerk wordt volledig gedragen door betonnen pijlers die in de kerkruimte zichtbaar werden gelaten. Ook in het portaal van de kerk werd beton zichtbaar gebruikt in de luifel. De westgevel kenmerkt zich verder door een groot venster boven het portaal en het gebruik van een breuksteen ter afwisseling van de baksteen. Elke vorm van decoratie ontbreekt. Ook de kerktoren is heel sober opgevat volgens een vierkant grondplan.
- Visie Kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk.
- Bouwperiode: 1967-1970
- Architect: Paul Van Maele, Etienne Haesebrouck, H. Sneiders
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Naoorlogs modernisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-jozef-kerk-waregem
- Bouwgeschiedenis: Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de vorige kerk opgeblazen door Belgische troepen. De bouw van een nieuwe kerk bleef uit ondanks de plannen die klaarlagen. Uiteindelijk werden die in 1967 goedgekeurd na enkele wijzigingen. In het interieur van de kerk werden elementen uit de oude kerk gerecupereerd. Voorts is de modernistische zaalkerk heel sober en eenvoudig opgevat. Het gebouw heeft een rechthoekig grondplan en is volledig opgetrokken in een geelgrijze baksteen. Een opvallend grote glaspartij in de westgevel voorziet de kerk van natuurlijke lichtinval. De vrijstaande klokkentoren werd in beton gebouwd in plaats van baksteen.
- Visie Kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk.
Waregem - Beveren-Leie
Sint-Jan-de-Doper
Wevelgem
Onbevlekt Hart van Maria
- Bouwperiode: 1963-1968
- Architect: Dom Hans van der Laan, Nico van der Laan, Jozef Lietaert
- Bescherming: Monument
- Stijl: Naoorlogs modernisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/onbevl-hart-v-maria-kerk-wevelgem
- Bouwgeschiedenis: De Wijnberg werd in 1959 officieel als parochie erkend. Al in 1963 lag het ontwerp van Benedictijnermonnik Hans van der Laan in samenwerking met zijn broer Nico en architect Jozef Lietaert klaar. De kerk was een onderdeel van een totaalconcept waartoe ook het voorliggende plein en de pastorie behoren. De kerk en haar omgeving werden heel sober uitgewerkt. Een zuivere en strakke vormgeving overheersen het geheel. De kerk zelf is een sobere zaalkerk volgens een rechthoekig grondplan. De architect ontwierp ook het meubilair volgens dezelfde sobere vormgeving in beton. De toren werd los van de kerk gebouwd en kwam er op vraag van de gemeente. In 2017 werd de omgeving van de kerk heraangelegd om het beeld van de jaren 1960 te herstellen.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk. Een nevenbestemming kan voorzien worden als de opportuniteit zich voordoet.
- Bouwperiode: 1960-1962
- Architect: Luc Allaert
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neoromaans
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-theresia-vh-kind-jezus-kerk-wevelgem
- Bouwgeschiedenis: Al in 1940 was er vraag naar een nieuwe parochie en een kerk voor de woonwijken Posthoorn- en Wezelhoek. Het was wachten tot 1960 voor de bouw van de kerk aangevat kon worden. In tussentijd gingen de vieringen door in een garage en een schuur. De kerk werd in 1964 officieel ingewijd. Het gebouw werd gebouwd naar een ontwerp van de Kortrijkse architect Luc Allaert. De kerk werd opgetrokken in baksteen onder een leien zadeldak. De zuidelijke gevel wordt gemarkeerd door een gestileerd neobarok portaal. In de hoek van de kerk werd de toren opgetrokken met een opvallende klokvormige koperen torenspits.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk. Een nevenbestemming is mogelijk als de opportuniteit zich voordoet.
- Bouwperiode: 1965
- Architect: Frits Matton
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Naoorlogs modernisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-jozef-arbeider-kerk-zwevegem
- Bouwgeschiedenis: De moderne zaalkerk werd in 1965 opgetrokken ter vervanging van een noodkerk op diezelfde locatie. Samen met de kerk werd een nieuwe parochie opgericht in de wijk. Het ontwerp voor de moderne zaalkerk was van de hand van architect Frits Matton uit Zwevegem. Het gebouw is eenvoudig opgevat: volledig opgetrokken in rode baksteen onder een groot zadeldak en een rechthoekig grondplan. Centraal bevindt zich een rechthoekig portaal. Als enige vorm van decoratie werd op de zijgevel een terracotta reliëfsculptuur aangebracht. Ten oosten van de kerk werd in 1996 de kerktoren in beton gebouwd.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk. De gemeente Zwevegem heeft momenteel geen kerkenbeleidsplan.
- Bouwperiode: 1953-1955
- Architect: Jan Baptist Reyntjens
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neoromaans
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-maria-bernarda-kerk-zwevegem
- Bouwgeschiedenis: Sinds de erkenning van het gehucht Knokke als parochie in 1938 was er nood aan een eigen kerkgebouw. Het was echter wachten tot 1955 voor de kerk in gebruik genomen kon worden. De kerk werd gebouwd volgens de plannen van architect Jan Reyntjens uit 1945 en 1949. Het grootschalige gebouw werd opgetrokken volgens een basilicaal grondplan in donkerrode baksteen. De toren en het portaal bevinden zich aan de oostzijde van de kerk in plaats van aan de gebruikelijke westzijde. De kerk maakt een massieve indruk door het gebruik van prominente steunberen in het exterieur. De natuurstenen elementen rond de vensters verlichten enigszins deze bakstenen constructie.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk. De gemeente Zwevegem heeft momenteel geen kerkenbeleidsplan.
- Bouwperiode: 1968-1969
- Architect: Paul Tuts
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Naoorlogs modernisme
- Vieringen: De kerk werd in 1999 onttrokken aan de eredienst.
- Bouwgeschiedenis: In 1968 werd de eerste steen gelegd van het moderne kerkgebouw, bedoeld voor de nieuw aangelegde woonwijk. Architect-ingenieur Paul Tuts uit Zwevegem ontwierp een eigentijdse en multifunctionele gebedsruimte. Aansluitend op de kerk werd een winterkapel en parochiaal centrum gebouwd. Het complex werd heel eenvoudig opgevat. De constructie bestaat uit eenlagig betonnen skelet dat met een oranje baksteen werd opgevuld. De kerkruimte valt binnen het complex op door de piramidevorm die volledig in glas is uitgewerkt. Die zorgt voor een interessant lichtspel in combinatie met de voor de rest sober aangeklede kerkruimte.
- Herbestemming: De kerk doet dienst als polyvalente zaal om voor o.a. optredens en concerten, en ook in gebruik als feestzaal.