Anzegem
Sint-Jan-Baptist &
Sint-Eligius
- Bouwperiode: 12e - 19e eeuw
- Architect: Louis Albert Vuylsteke (19e-eeuwse uitbreiding)
- Bescherming: Monument
- Stijl: Romaans, neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/ss-jan-baptist-en-eligius-kerk-anzegem
- Bouwgeschiedenis: Aan het eind van de 12e, begin 13e eeuw werd de eerste romaanse kerk grondig verbouwd. Enkele delen bleven behouden zoals de vieringtoren, het metselwerk van de transeptvleugels en het koor. Dat koor werd rond 1685 uitgebreid waarbij enkele delen bewaard bleven. In 1828 werd het romaanse schip vervangen door een ontwerp van Louis Albert Vuylsteke omdat de kerk te klein was geworden. De kerk raakt tijdens de Eerste Wereldoorlog ernstig beschadigd. De herstellingswerken volgden in 1926 onder leiding van Maurice Allaert. Het beeld van de toren werd hersteld door de baksteen door Doornikse steen te vervangen. In 2014 brandde de kerk volledig uit. De heropbouw is nog altijd bezig.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt heropgebouwd en zal opnieuw dienstdoen als volwaardige parochiekerk.
- Bouwperiode: 12e eeuw - 1818
- Architect: Louis Albert Vuylsteke
- Bescherming: Inventarispand, beschermd orgel
- Stijl: Neoclassicisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-petrus-kerk-kaster
- Bouwgeschiedenis: Over de stichting van de kerk bestaat onduidelijkheid. In de 12e eeuw werd de eerste kerk met zekerheid vervangen door een permanent bedehuis. De huidige kerk kreeg in 1818 vorm toen de vroeggotische kerk in verval raakte. Het ontwerp van de huidige laat-classicistische kerk kwam van architect Louis Albert Vuylsteke uit Geluwe. In zijn plannen nam hij een deel van de westgevel van de voorgaande kerk en het 16e-eeuwse koor op. Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte de kerk beschadigd en werd nadien hersteld. Rond de kerk ligt nog altijd een kerkhof, naast de kerk bevindt zich een bakstenen gebouwtje dat vermoedelijk de verbinding maakte tussen de kerk en de pastorie.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk blijft in gebruik als parochiekerk. De kerk wordt in medegebruik genomen om er socioculturele activiteiten te laten plaatsvinden.
- Bouwperiode: 13e - 18e eeuw | 1891-1899
- Architect: August Van Assche (19e-eeuwse verbouwing)
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Gotiek, neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-arnoldus-kerk-tiegem
- Bouwgeschiedenis: De geschiedenis van de kerk loopt terug tot de 13e eeuw en mogelijk zelfs vroeger. Aan het eind van de 19e eeuw kreeg de kerk haar huidige uitzicht, toen architect August Van Assche de opdracht kreeg om de kerk te vergroten. De vroeggotische toren van de eerste kerk bleef behouden, samen met het koor en de zijbeuken. De werkzaamheden duurden tot 1899, het interieur werd rond 1907 afgewerkt. De kerk werd ernstig beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en in 1924 hersteld. Tijdens WO II liep ook het koor schade op die rond 1948 hersteld werd door Lucien De Munnyck. De glasramen in het koor werden pas in 1970 hersteld volgens de plannen van Max Van Damme.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden als parochiekerk. Al wordt ze mogelijk in medegebruik genomen of krijgt ze een nevenbestemming.
- Bouwperiode: 12e - 18e eeuw
- Architect: Onbekend
- Bescherming: Monument
- Stijl: Romaans
- Vieringen: De kerk werd in 1962 onttrokken aan de eredienst
- Bouwgeschiedenis: De eerste 12e-eeuwse kerk werd nog voor 1363 omgebouwd tot kruiskerk. Restanten van deze eerste kerk zijn de westtoren, de gevel en het opgaande metselwerk in het koor. In 1550 werd de kerk opnieuw uitgebreid, nadien volgde een periode van verval. In de 18e eeuw waren herstellingswerken nodig, waarvan het toevoegen van het classicistische portaal in 1779 het meest noemenswaardig was. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de kerk beschadigd door granaten. Herstellingswerken vonden plaats rond 1924 onder leiding van Richard Acke. In 1962 werd de kerk uiteindelijk verlaten omdat ze te klein was geworden. Rond 1971 werd de kerk gerestaureerd door Pierre Pauwels om er een nieuwe functie te realiseren.
- Herbestemming: De kerk is nu in gebruik als onderdeel van het culturele centrum.
- Bouwperiode: 13e - begin 20e eeuw
- Architect: Onbekend
- Bescherming: Onderdeel van beschermd dorpsgezicht
- Stijl: Gotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-petrus-kerk-outrijve
- Bouwgeschiedenis: In de 13e eeuw werd de eerste kerk vervangen door een hallenkerk. Die werd in de 15e eeuw uitgebreid met twee zijkapellen, waarvan de zuidelijke gedeeltelijk bewaard is gebleven. De kerk werd zwaar toegetakeld tijdens de godsdienstoorlogen aan het eind van de 16e eeuw. De heropbouw volgde pas in 1618-1625, waarbij de kerk werd uitgebreid met een zuidbeuk. Aan het eind van de 17e eeuw werd de kerk leeggeroofd tijdens de Negenjarige Oorlog. In 1788 volgde een laatste uitbreiding met de noordbeuk. In 1860 trof een blikseminslag de kerktoren. De herstellingswerken lieten op zich wachten tot 1908 en werden uitgevoerd door architect M. Desmet uit Aalst. Intussen was de sacristie vervangen in 1904.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk is nog altijd in gebruik als parochiekerk. De gemeente Avelgem heeft nog geen kerkenbeleidsplan.
- Bouwperiode: Ca. 1220 - 17e eeuw
- Architect: Auguste Van Assche (verbouwing)
- Bescherming: Monument
- Stijl: Romaans, neoromaans
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/ol-vrouw-geboorte-en-st-eligius-kerk-waarmaarde
- Bouwgeschiedenis: De kern van de kerk in laatromaanse bouwstijl dateert uit 1220. Onder meer de kruisingstoren, een deel van het schip, de zuidelijke transeptarm en een deel van het koor stammen uit deze periode. De kerk werd zowel in de 15e en 16e eeuw beschadigd tijdens conflicten. In de 15e eeuw gingen de herstellingswerken gepaard met uitbreidingen. De toren werd in de 17e eeuw onder handen genomen, in 1814 het dak. Onder August Van Assche werd de kerk in 1900-1901 grondig verbouwd en vergroot. De werken omvatten het oprichten van de ronde traptoren, de sacristie en een doopkapel. Na de wereldoorlogen vonden herstellingswerken plaats rond 1925 door Maurice Allaert en in 1940 door Jos Baert.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk is nog in gebruik als parochiekerk. De gemeente Avelgem heeft momenteel geen kerkenbeleidsplan.
Avelgem - Waarmaarde
Onze-Lieve-Vrouw Geboorte & Sint-Eligius
- Bouwperiode: 12e - 18e eeuw
- Architect: Laurent-Benoît Dewez
- Bescherming: Monument
- Stijl: Classicisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-salvator-kerk-harelbeke
- Bouwgeschiedenis: De plannen van de huidige kerk werden uitgetekend door Laurent-Benoît Dewez rond 1765, maar de eerste steen werd pas in 1769 gelegd. In het ontwerp werd de vieringtoren en kruisbeuk uit de 12e-eeuwse romaanse kerk behouden. In de 19e eeuw werd de kerk in verschillende fases opgeknapt: de voorgevel in 1843, de toren tussen 1851 en 1854. Vanaf 1855 stonden de werken onder leiding van Camille Dehults. In de gevel werden in 1882 nieuwe beelden geplaatst, vervaardigd door Constant Devreese. Tijdens beide wereldoorlogen raakte de kerk beschadigd. Rond 1954 werden de toren en kruisbeuk heropgebouwd door Maurice Allaert en Armand Vandeweghe. De torenspits kreeg hierbij een neoromaanse bekroning. In 2008 werd het interieur volledig gerestaureerd door Jan Vanheuverzwijn.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk.
- Bouwperiode: 12e eeuw - 1900
- Architect: Jules Carette, Pierre Nicolas Croquison
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-amandus-kerk-bavikhove
- Bouwgeschiedenis: De eerste Romaanse kerk werd al in de 12e eeuw gebouwd. Door de eeuwen heen werd in verschillende fases aan de kerk gewerkt om ze uit te breiden of te herstellen na conflicten. De oude bouwfases werden in de 19e eeuw nagenoeg volledig weggewerkt. In 1862 werd aan Pierre Nicolas Croquison gevraagd om de kerk te verruimen. De romaanse westgevel werd toen vervangen. Amper 30 jaar na het einde van de werken werd een beroep gedaan op Jules Carette om de kerk te restaureren. De bouw van een nieuwe westgevel in 1899 vervolledigde de transformatie naar een neogotische kerk. In 1905 veroorzaakte een brand schade aan de toren en aan het interieur van de kerk.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden als parochiekerk, al wordt een mogelijke nevenbestemming bij de hertekening van het RUP ook onderzocht.
Kortrijk
Onze-Lieve-Vrouw
- Bouwperiode: 13e - 18e eeuw
- Architect: J.B. Caesar (sacristie)
- Bescherming: Monument
- Stijl: Gotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/olvrouw-kerk-kortrijk
- Bouwgeschiedenis: De kerk werd in de 13e eeuw gesticht door Boudewijn IX binnen het grafelijke kasteel. De kapel werd nadien uitgebreid met een transept en schip die vandaag nog bewaard zijn. Rond 1370 werd de gravenkapel gebouwd. In de loop van de 18e eeuw onderging de kerk enkele verbouwingswerken. In 1797 werd de kerk officieel erkend als een parochiekerk. Een grondige restauratie van kerk en kapel door Pierre Nicolas Croquison volgde in 1862. Het oude portaal werd in 1905 gesloopt om het oude uitzicht te herstellen. De kerk stortte gedeeltelijk in na een bombardement in 1944. De schade werd tussen 1949 en 1966 hersteld door Jacques Viérin, Jan Boucquillon, Maurice Allaert en Luc Allaert. Als laatste werd in 1998 de koorpartij hersteld.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk krijgt een nevenbestemming als museumkerk. In de gravenkapel komt een interactieve opstelling rond de Guldensporenslag als onderdeel van het nieuwe stadsmuseum.
- Bouwperiode: 1390-1466
- Architect: Onbekend
- Bescherming: Monument
- Stijl: Gotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-maarten-kerk-kortrijk
- Bouwgeschiedenis: De kerk verving een eerste gotische kerk die verwoest werd in 1382. Vanaf 154 werd de kerk in verschillende fases uitgebreid. In 1862 werd de toren getroffen door een blikseminslag waarna die uitbrandde en een deel van de kerk verwoest werd. Aanvankelijk leidde Pierre Nicolas Croquison de restauratiewerken, maar in 1875 werd hij vervangen door Leopold De Geyne, omdat zijn plannen te doortastend waren. De restauratie eindigde in 1884-1886 met het vernieuwen van het buitenportaal en het interieur. In 1958 werd naast de kerk nog een neobarokke kapel opgericht. De kerk onderging een nieuwe restauratiecampagne tussen 1978 en 1981 onder leiding van Luc Allaert. De toren volgde enkele jaren later in 1987.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk.
- Bouwperiode: 13e - 18e eeuw
- Architect: P.M. Mornal (uitbreiding)
- Bescherming: Monument
- Stijl: Romaans, gotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-amandus-kerk-bellegem
- Bouwgeschiedenis: De oorsprong van de kerk gaat terug tot een gotisch gebedshuis uit de 13e eeuw, gebouwd op de resten van de romaanse kerk. Tussen de 16e en de 18e eeuw vonden verschillende verbouwingswerken plaats, zoals de uitbouw van het koor. In de 17e en de 18e eeuw raakten de kerk en haar interieur door opeenvolgende oorlogen verwaarloosd. Na de conflicten werd in 1749 de zuidbeuk van de kerk verbreed en een kapel opgetrokken. Later in 1782-1784 vonden opnieuw uitbreidingswerken plaats volgens het ontwerp van M. Mornal. In 1905 moest de kerk afgebroken en vervangen worden door een ontwerp van Jules Carette, maar die plannen werden geweigerd. De 17e-eeuwse scheve toren werd in 1961 wel afgebroken en vervangen.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk. Op langere termijn is een nevenbestemming mogelijk.
- Bouwperiode: 12e - 18e eeuw | 2e helft 20e eeuw
- Architect: Onbekend
- Bescherming: Toren beschermd
- Stijl: Gotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-eutropius-kerk-heule
- Bouwgeschiedenis: De eerste vermelding van de kerk dateert van 1143. De huidige westtoren in laatgotische stijl werd in de periode 1545-1546 voltooid. De andere delen van de kerk kenden in de 16e en 18e eeuw belangrijke bouwcampagnes. De toren werd in de 19e eeuw gerestaureerd door Pierre Nicolas Croquison. Zijn werk werd echter fel bekritiseerd door de KCML. Tijdens bombardementen in 1944 werd de kerk zwaar getroffen. De toren bleef wel gespaard. De overgebleven ruïnes van de kerk werden in 1955 gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe kerk in neoclassicistische stijl. De oorlogsschade aan de toren werd in 1965-1967 hersteld. Tussen 1993 en 1995 volgde een tweede restauratie.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk blijft behouden en gevaloriseerd als parochiekerk.
Kortrijk - Heule
Sint-Eutropius
- Bouwperiode: 13e - 18e eeuw
- Architect: Onbekend
- Bescherming: Monument
- Stijl: Romaans, neoromaans
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-antonius-abt-kerk-rollegem
- Bouwgeschiedenis: Een in oorsprong romaanse kerk uit de eerste helft van de 13e eeuw, waarvan enkel het koor, transept en de onderbouw van de toren bewaard zijn gebleven. De kerk kende een troebele geschiedenis. Tussen 1590 en 1593 werd ze door de Geuzen toegetakeld. In de 17e eeuw brak een brand uit waarna de klokkentoren in 1623-1627 heropgebouwd moest worden. Tussen 1786 en 1793 werd het koor uitgebreid, in 1884 de bouwvallige toren vervangen, en begin 20e eeuw was de kerk opnieuw slachtoffer van een verwoestende brand. Tussen 1903 en 1906 werd het huidige schip gebouwd op de oude fundamenten en ook de toren heropgebouwd naar het oude model.
- Visie kerkenbeleidsplan: De parochiekerk wordt behouden en gevaloriseerd. Op langere termijn is een nevenbestemming mogelijk.
- Bouwperiode: 13e - 20e eeuw
- Architect: Judocus Steyt & J.B. Dumouli (18e-eeuwse uitbreiding), Jules Soete (gevel)
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Gotiek, Neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-blasius-kerk-lendelede
- Bouwgeschiedenis: De oudste delen van de kerk dateren van eind 13e of begin 14e eeuw. Hiervan bleef enkel de vroeggotische toren bewaard. In de 16e eeuw werd de kerk omgebouwd tot hallenkerk. Kort nadien liep de kerk schade op, en door geschillen over de kostprijs van de herstellingen raakte de kerk in verval. Door eenzelfde discussie in de 17e en 18e eeuw bleef een grondige renovatie uit. Uiteindelijk werd de kerk in 1777 uitgebreid, de oude delen in 1788 hersteld, en in 1835-1836 opnieuw uitgebreid. Tijdens beide wereldoorlogen liep de kerk schade op. De nodige herstellingswerken en uitbouw van het doksaal volgden in 1945. In 1982-1984 vonden nieuwe restauratiewerken plaats onder leiding van Luc Allaert.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk. Het is de enige parochiekerk in Lendelede.
Menen
Sint-Vedastus
- Bouwperiode: 15e | 1803-1825
- Architect: P.D. Velleman
- Bescherming: Monument
- Stijl: Neoclassicisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-vedastus-kerk-menen
- Bouwgeschiedenis: De huidige kerk werd tussen 1803 en 1825 gebouwd en verving een 15e-eeuwse gotische kerk die zwaar beschadigd was na oorlogsgeweld en nadien gedeeltelijk instortte door een zware storm. De oude kerktoren werd in het nieuwe ontwerp van P.D. Velleman behouden, de overige restanten werden gesloopt en vervangen. De toren zelf werd in 1773 deels afgebroken en heropgebouwd in 1781. De 15e-eeuwse sokkel bleef behouden, in 1825 kreeg de toren een nieuwe spits. Deze drie bouwfases zijn tot vandaag duidelijk te onderscheiden. De kerk werd opgetrokken in een rode baksteen die sterk contrasteert met de witte natuursteen in de gevel en de voet van de toren. Het exterieur werd in 1998-1999 gerestaureerd.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk.
- Bouwperiode: 12e - 18e eeuw | 1835-1837
- Architect: Louis Albert Vuylsteke (19e-eeuwse uitbreiding)
- Bescherming: Monument
- Stijl: Romaans, Classicisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-niklaas-kerk-rekkem
- Bouwgeschiedenis: De eerste kerk werd in de 12e eeuw gebouwd. De romaanse kerk werd in 1658 vernield door een aangestoken brand. De schade werd hersteld, maar de dwarsbeuken werden hoger opgetrokken en de torennaald vervangen. Rond 1835 werd de kerk uitgebreid en werd de voorgevel vervangen door de huidige. Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte de kerk ernstig beschadigd. Na WO II lag de kerk er vervallen bij waardoor er tussen 1947 en 1954 grondige restauratiewerken uitgevoerd werden door Gaston Boghemans en Jacques Viérin. De sacristie uit 1717 werd vervangen en de toren kreeg haar oude uitzicht terug. Aan de gevel werden barokke voluten toegevoegd. Ondanks de vele werken werd het romaanse grondplan altijd behouden.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk.
- Bouwperiode: 13e - midden 20e eeuw
- Architect: Pierre Nicolas Croquison (gevel), Maurice Allaert (restauratie)
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Gotiek, neogotiek
- Vieringen: inventaris.onroerenderfgoed.be/themas/7453
- Bouwgeschiedenis: De oudste delen van de kerk gaan terug tot de 12e eeuw. Enkel de fundamenten bleven hiervan bewaard. Het kerkgebouw raakte in 1488 beschadigd tijdens opstanden, de toren moest vervangen worden. In de volgende eeuwen werd de kerk verbouwd en uitgebreid met een schip, transept en koor. Tussen 1797 en 1824 vond een nieuwe uitbreiding plaats tot een driebeukige hallenkerk. De toren werd in 1852 opnieuw aangepakt. Omdat de westgevel te sober werd bevonden, werd die in 1865 vervangen door Pierre Nicolas Croquison. De kerk werd grondig hersteld na de Eerste Wereldoorlog door Maurice Allaert die enkele schoonheidsfoutjes wegwerkte. In 1980 vond een restauratie aan de toren plaats onder leiding van Pierre Pauwels.
- Visie Kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk.
- Bouwperiode: eind 12e - begin 20e eeuw
- Architect: Onbekend
- Bescherming: Monument
- Stijl: Romaans, neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-eligius-kerk-st-eloois-vijve
- Bouwgeschiedenis: Aan het eind van de 12e - begin 13e eeuw werd een permanente kerk opgetrokken. Na een verwoestende brand in 1533 werd de kerk heropgebouwd. Ook rond 1580 werd de kerk nagenoeg volledig - met uitzondering van de toren - verwoest. In de 17e eeuw werden herstellingswerken uitgevoerd, die door oorlogen en opstanden bemoeilijkt werden. Met de bouw van de sacristie werden de werken afgerond in 1685. Rond 1845 vonden herstellingswerken plaats. De zuidelijke zijbeuk werd rond 1902 toegevoegd door Jules Soete. Tijdens de wereldoorlogen liep de kerk telkens schade op die hersteld werd. Rond 1960 vond een grondige restauratie plaats door Karel Algoed, een nieuwe restauratie volgde in 1982.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk.
Wervik
Sint-Medardus
- Bouwperiode: 14e - 18e eeuw
- Architect: August Van Assche (restauratie, doksaal)
- Bescherming: Monument
- Stijl: Gotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-medardus-kerk-wervik
- Bouwgeschiedenis: Rond 1214 werd de eerste kerk opgericht die in 1382 verwoest werd door Franse troepen. De crypte bleef tot vandaag bewaard. De huidige kerk werd begin 15e eeuw gebouwd. Na enkele plunderingen en vernielingen in de 16e eeuw werd de kerk in de 17e eeuw hersteld. Tijdens de Franse Revolutie werd ze echter opnieuw slachtoffer van een brand. In de 19e eeuw volgde een omstreden restauratiecampagne door Pierre Nicolas Croquison. Hij werd omwille van zijn ondoordachte aanpak in 1887 vervangen door August Van Assche. De restauratie zou duren tot 1902. Na de Eerste Wereldoorlog werd de kerk hersteld door J. Bosschaert. In 1980 ging een nieuwe restauratiecampagne door.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk is nog in gebruik als parochiekerk. Momenteel is een kerkenbeleidsplan in opmaak voor de gemeente Wervik.
- Bouwperiode: 15e - 18e eeuw
- Architect: Jules Carette (verbouwing)
- Bescherming: Oude delen beschermd
- Stijl: Gotiek, neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/ss-martinus-en-christoffel-kerk-moorsele
- Bouwgeschiedenis: De eerste kerk van Moorsele werd opgetrokken rond 1165. In de tweede helft van de 15e, begin 16e eeuw werd de kerk vervangen door een laatgotische kerk. Tijdens de Geuzenopstand in 1578 liep de kerk zware schade op die begin 17e eeuw werd hersteld. In de late 18e eeuw kreeg het interieur een classicistische aankleding. In 1909 en 1910 vonden ingrijpende herstellings- en verbouwingswerken plaats onder leiding van Jules Carette die het huidige uitzicht van de kerk bepaalden. Zowel het interieur als het exterieur werden gerestaureerd in neogotische stijl. Oude delen van de 15e- en 16e-eeuwse kerk bleven bewaard en werden in 1937 beschermd als monument.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk. Een nevenbestemming kan voorzien worden als de opportuniteit zich voordoet.
- Bouwperiode: 12e - 19e eeuw
- Architect: Onbekend
- Bescherming: Oude delen en apsis beschermd
- Stijl: Romaans, gotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/ss-dionysius-en-genesius-kerk-sint-denijs
- Bouwgeschiedenis: De kerk kent haar oorsprong in de 12e eeuw, nadien volgden vele verbouwingen en uitbreidingswerken. De toren dateert uit de tweede helft van de 13e eeuw. Het grondplan wijzigde in de 14e eeuw tot een kruiskerk en in de 15e eeuw tot een hallenkerk. Wat volgde, was het toevoegen van de zuidbeuk in baksteen in de 16e eeuw, een eerste uitbreiding in de 17e eeuw, een tweede in 1833 én de bouw van het portaal. Even leek het erop dat de kerk gesloopt zou worden, maar die plannen werden niet uitgevoerd. In plaats daarvan werd de kerk vanaf 1870 gerenoveerd. Tijdens WO I raakte de kerk ernstig beschadigd, bij de wederopbouw werden restanten van de oude kerk geïntegreerd.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk. De gemeente Zwevegem heeft nog geen kerkenbeleidsplan.