Anzegem
Heilige Theresia van het kind Jezus
- Bouwperiode: 1939-1940
- Architect: Remi Delarue
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Interbellumstijl
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-theresia-vh-kind-jezus-kerk-anzegem
- Bouwgeschiedenis: Al sinds 1919 was er de vraag naar een eigen parochie in de wijk. Die kwam er in 1936. Enkele jaren later werd de kerk gebouwd die een noodkerk uit 1925 verving. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk beschadigd na een ontploffing. De kerk werd ontworpen door Remi Delarue, afkomstig uit Anzegem. Hij voorzag een zaalkerk in roodbruine baksteen met achtergelegen dienstgebouwen in een sobere en eigentijdse bouwstijl. De toren is deels ingewerkt in de hoek van de kerk en is beeldbepalend in de omgeving. De westgevel van de kerk wordt getypeerd door het roosvenster en vooruitspringende portaal. In het portaal werden accenten met gele baksteen aangebracht.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk kreeg een nevenbestemming als refter voor de aanpalende school, vergader- en parochiezaal.
- Bouwperiode: 1924-1926
- Architect: Onbekend
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-martinus-kerk-avelgem
- Bouwgeschiedenis: De oudste vermeldingen van een kerk in Avelgem dateren van 1269 of 1281. Het eerste kerkje werd in de periode 1866-1869 vervangen door een neogotische kerk naar ontwerp van August van Assche en Adrien Bressers. In 1918 werd de kerk nagenoeg volledig gebombardeerd en tussen 1924 en 1926 vervangen door de huidige kerk. Stilistisch haalde de kerk inspiratie uit de voorgaande kerk: zo ontleende ze vormen en decoratieve elementen, al werd ze minder verfijnd en in bescheidener volumes uitgewerkt. De achthoekige westtoren werd onder meer vervangen door een eenvoudige vierkante toren, maar de basilicale opstelling bleef behouden. Tussen 2017 en 2020 werd de kerk gerenoveerd.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk is nog altijd in gebruik als parochiekerk. De gemeente heeft momenteel nog geen kerkenbeleidsplan.
Wervik
Heilig Hart
- Bouwperiode: 1927
- Architect: J. Bosschaert
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neoromaans
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/h-hart-kruiseik-kerk-wervik
- Bouwgeschiedenis: De heropbouw van de kerk werd bekostigd met de hulp van de familie van John Eden, een Brits officier die in 1914 werd neergeschoten. De kerk werd in twee fases gebouwd. Rond 1927 werd de huidige achterkant van de kerk opgetrokken, de bakstenen constructie kwam er in de jaren 1930. De ingang werd toen ook gewijzigd. De aangestelde architect was J. Bosschaert, die ook de Sint-Jozefkerk in Wervik ontwierp. Hij koos voor een schoolse neoromaanse stijl met regionalistische invloeden. De kerk werd gebouwd volgens een kruisvormig grondplan en kreeg een traditionele vormgeving. In de kerk vindt tot vandaag een bijzondere verering van de heilige Rita plaats.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk is nog altijd in gebruik als parochiekerk. Momenteel is een kerkenbeleidsplan voor Wervik in opmaak.
- Bouwperiode: 1937-1938
- Architect: J. Bosschaert
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Interbellumstijl
- Vieringen: www.kerknet.be/parochie-st-jozef-wervik/vieringen
- Bouwgeschiedenis: De kerk kwam er om de nieuw aangelegde woonwijken Oud Park en Nieuw park te dienen. Voor het ontwerp van de zaalkerk onder zadeldak werd architect J. Bosschaert uit Wervik aangesteld. Het resultaat was een eigentijds ontwerp waarin historiserende vormen gecombineerd werden met een strakke functionaliteit. De herkenbare vormgeving werd verkregen door de combinatie van het traditionele grondplan met het gebruik van streekeigen bouwmaterialen. Nieuwe bouwtechnieken werden eveneens toegepast. De toren naast de kerk heeft een vierkant grondplan en werd afgewerkt met een tentdak. Naast de kerk werd een Mariagrot ingericht.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk is nog altijd in gebruik als parochiekerk. Momenteel is een kerkenbeleidsplan voor de gemeente Wervik in opmaak.
- Bouwperiode: 1927
- Architect: Onbekend
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Interbellumstijl
- Vieringen: nl.protestant.link/locations/wevelgem
- Bouwgeschiedenis: De protestantse geloofsgemeenschap in Wevelgem werd tijdens de Eerste Wereldoorlog opgericht door buitenlandse zendelingen. Pas in 1927 werd het huidige kerkgebouw opgetrokken. De bouw van de kerk werd mogelijk gemaakt door giften uit de Verenigde Staten. Het gebouw is dieper gelegen en afgezet aan de straat met een bakstenen muurtje. Het ontwerp van de kerk sluit aan bij de protestantse traditie. Het werd gebouwd volgens een eenvoudig, rechthoekig grondplan waarvoor een portaal werd geplaatst. Naast het portaal bevindt zich een bescheiden kerktoren. De overheersende rode baksteen werd in het ontwerp afgewisseld met elementen in natuursteen.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk is nog altijd in gebruik door de protestantse geloofsgemeenschap van Wevelgem. De parochie omvat Wevelgem, Lendelede en Moorsele.