- Bouwperiode: 1854-1859
- Architect: Pierre Nicolas Croquison
- Bescherming: Inventarispand, orgel beschermd
- Stijl: Neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-mattheus-kerk-gijzelbrechtegem
- Bouwgeschiedenis: Omstreeks 1850 was de vroegere kerk volledig in verval en werd besloten ze te vervangen. Architect Pierre Nicolas Croquison werd aangesteld voor de bouw van de neogotische kerk die plaatsvond in twee fases: het schip in 1854, het koor en de toren werden in 1859 afgewerkt. De kerk werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gedeeltelijk vernield en nadien hersteld. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk beschadigd en hersteld in 1945. De sobere driebeukige kerk werd opgetrokken in baksteen onder een leien zadeldak. Kenmerkend is de voorgeplaatste kerktoren. De kerk wordt als een van de weinige in de regio omringd door een kerkhof.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk.
- Bouwperiode: 1854-1856
- Architect: Pierre Nicolas Croquison
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-antonius-abt-kerk-ingooigem
- Bouwgeschiedenis: De kerk werd gebouwd tussen 1854 en 1856 ter vervanging van een oude kerk die vernield werd in 1840. De architect was Pierre Nicolas Croquison, die toen ook aan het werk was aan de kerk van Gijzelbrechtegem. De sobere neogotische kerk werd opgetrokken in een rode baksteen op een arduinen plint. Ter afwisseling van de baksteen werd witte natuursteen gebruikt voor de vensteromlijstingen en het maaswerk. Deze afwisseling verfraaide de zware bakstenen constructie. Aansluitend op het kerkgebouw werd in het noordoosten een kapel in dezelfde bouwstijl opgericht. Op het plantsoen naast de kerk werden monumenten opgericht ter ere van de gevierde schrijvers Hugo Verriest en Stijn Streuvels.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden als parochiekerk en is in medegebruik door de plaatselijke bibliotheek.
Anzegem -Ingooigem
Sint-Antonius Abt
- Bouwperiode: 1857
- Architect: Pierre Nicolas Croquison, Ellen Harvey (kunstwerk)
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neogotiek
- Vieringen: De kerk werd onttrokken aan de eredienst in 2008.
- Bouwgeschiedenis: Het huidige kerkgebouw werd gebouwd in 1857 ter vervanging van een romaanse kerk. Het neogotische gebouw, een ontwerp van Pierre Nicolas Croquison, werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gedeeltelijk vernield en in 1924 gerestaureerd. In 2008 werd de kerk verlaten en werd beslist om ze samen met kunstenares Ellen Harvey een artistieke invulling te geven. Zij koos voor een gedeeltelijke instandhouding van het gebouw. De kerk werd gestript en getransformeerd tot een gecontroleerde ruïne. Het dak, de vloer, deuren en vensters werden verwijderd en klimplanten werden aangeplant. Het lijnenspel op de vernieuwde vloer stelt de schaduw van de oude Martinuskerk in Avelgem voor.
- Herbestemming: Kunstkerk. Het project Repeat werd uitgewerkt door de Brits-Amerikaanse kunstenares Ellen Harvey.
- Bouwperiode: 1865-1867
- Architect: Antonius Verbeke
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-amandus-kerk-kerkhove
- Bouwgeschiedenis: Na een blikseminslag in 1862 was de oude kerk niet meer te redden en werd in 1867 gesloopt. De huidige neogotische kerk naar een ontwerp van de Brugse architect Antonius Verbeke kwam in de plaats. Het ontwerp was geïnspireerd op de vroege gotiek, in het bijzonder de Scheldegotiek. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de kerk gedeeltelijk vernield en in 1921-1922 heropgebouwd volgens het originele plan. De kerk is een voorbeeld van een kruisbasiliek en valt op door haar asymmetrisch geplaatste westtoren. Het oorspronkelijke neogotische interieur van de kerk is vandaag overschilderd.
- Visie kerkenbeleidsplan: De gemeente Avelgem heeft nog geen kerkenbeleidsplan. Naar alle waarschijnlijkheid zal de kerk gesloopt worden. De procedure werd in 2020 opgestart. In de omgeving komt een blijvende herinnering aan de kerk.
- Herbestemming: de kerk is ontwijd en werd in 2021 verkocht aan een privé-investeerder.
Avelgem - Kerkhove
Sint-Amandus
- Bouwperiode: 1862-1869
- Architect: Pierre Nicolas Croquison
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/olv-onbevlekt-ontvangen-st-lodewijk-kerk-deerlijk
- Bouwgeschiedenis: In 1666 werd een kapel opgericht door het echtpaar Adriaen Andries en Johanna Dhondt. Vanaf 1832 werden verscheidene pogingen ondernomen om de kapel uit te breiden, maar uiteindelijk werd in 1855 beslist om de neogotische kerk te bouwen. De eerste steen werd in 1862 gelegd, in 1869 werd de bouw afgerond. De oude kapel verdween pas in 1885. De kerk kreeg zwaar te leiden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De herstellingswerken werden uitgevoerd tussen 1921 en 1922. Het interieur van de kerk werd in 1969 vernieuwd door Pierre Pauwels. Hierbij werd het neogotische meubilair verkocht. Enkel het beeldhouwwerk bleef bewaard.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk.
- Bouwperiode: 1904-1906
- Architect: Jules Carette
- Bescherming: Inventarispand, orgel beschermd
- Stijl: Neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-petrus-kerk-hulste
- Bouwgeschiedenis: De kerk werd in de tweede helft van de 11e eeuw gesticht door graaf Robrecht de Fries. De romaanse kerk onderging verschillende werkzaamheden, maar in het begin van de 20e eeuw werd beslist om ze volledig te slopen. In de plaats kwam de huidige kerk naar een ontwerp van Jules Carette. Het interieur onderging nog enkele aanpassingen na de inwijding in 1906, zoals het plaatsen van glasramen en het aanbrengen van schilderingen tussen 1910 en 1912. De kerk raakte zwaar beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog en werd nadien hersteld. De toren werd pas in 1942 hersteld. Het kerkhof rond de kerk verdween in twee fases in 1952 en 1964. Aan het begin van de 21e eeuw werd de kerk hersteld.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk.
- Bouwperiode: 1872-1912
- Architect: Constantin Bloem, Alphonse De Pauw (toren)
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neoromaans
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-augustinus-kerk-stasegem
- Bouwgeschiedenis: De kerk kwam er op initiatief van de Harelbeekse schepen en provincieraadslid August Deconinck. Hij gaf Constantin Bloem de opdracht om plannen voor de kerk uit te tekenen. In 1872 startte de bouw van de kerk, maar die werd in 1874 stilgelegd door het overlijden van de opdrachtgever. In de kerk zou een familiekelder komen, maar dat werd door het bisdom niet toegelaten. Pas in 1902 werd de bouw na nieuwe onderhandelingen hervat. Door de jarenlange verwaarlozing waren de eerder gebouwde delen dan al aan restauratie toe. In 1912 werd de toren uiteindelijk afgewerkt door Alphonse De Pauw. De kerk werd aan het eind van de jaren 1970 grondig gerestaureerd door Philippe De Hullu.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk. Valorisatie als concertruimte behoort ook tot de mogelijkheden.
- Bouwperiode: 1903-1904
- Architect: Potts son & Hodgson
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neogotiek, regionalisme
- Vieringen: nl.protestant.link/locations/kortrijk
- Bouwgeschiedenis: De Protestants Evangelische kerk van Kortrijk werd in 1872 opgericht door ingeweken Ieren. De officiële erkenning van de kerk volgde in 1878. In 1903-1904 werd een magazijn in de Bloemistenstraat aangekocht door de geloofsgemeenschap en omgebouwd tot kerk. Het ontwerp kwam van het architectenbureau Potts son & Hodgson uit Rijsel. Er werd gekozen voor een eenvoudige lijstgevel in baksteenbouw met zadeldak, aansluitend bij de Protestantse traditie. Het kerkgebouw werd tussen 1955 en 1957 volledig heropgebouwd volgens het originele ontwerp, nadat het vernield raakte tijdens bombardementen van de omgeving in 1944.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk is nog altijd in gebruik door de Protestantse Kerk van Kortrijk. Ook in Menen en Wevelgem bevinden zich in de regio protestantse kerken.
Kortrijk
Protestants Evangelische kerk
Kortrijk
Sint-Antonius
- Bouwperiode: 1873-1874
- Architect: François Hennebique (kerk), Emiel Haesbrouck (grafkapel)
- Bescherming: Monument
- Stijl: Neoromaans
- Vieringen: www.kerkinkortrijk.be/parochies/federatie-groeninge/sint-antonius/
- Bouwgeschiedenis: In juni 1873 werd de eerste steen gelegd voor de kloosterkerk van het Passionistenklooster. Een jaar later was de bouw afgerond. Het kloostercomplex zelf werd enkele maanden later afgewerkt. Het interieur van de kerk kwam in verschillende fases tot stand en is opgevat als een totaalkunstwerk. De kerk raakte tijdens de Eerste Wereldoorlog licht beschadigd, waardoor in 1924 nieuwe brandglasvensters werden geplaatst. In 1952 werd een grafkapel ter ere van broeder Isidoor opgetrokken volgens de plannen van Emiel Haesbrouck. De kapel onderscheidt zich duidelijk van de kerk door een klaverbladvormige plattegrond en de afwerking met een centrale koepel.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk is nog in gebruik door het Passionistenklooster en organiseert dagelijks, behalve in het weekend, eucharistievieringen. Het is bovendien een belangrijk bedevaartsoord door de verering van de zalig verklaarde broeder Isidoor.
- Bouwperiode: 1882-1891
- Architect: Leopold De Geyne
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-elooi-kerk-kortrijk
- Bouwgeschiedenis: In 1366 werd een eerste kapel opgericht op Overleie, gewijd aan de heilige Eligius. De kapel moest in 1878 plaats maken voor een grotere kerk door de groeiende bevolking in de buurt. De bouw van de nieuwe kerk vatte aan in 1882 en duurde langer dan verwacht, uit vrees voor verzakkingen. Het neogotische ontwerp van de driebeukige kerk werd verzorgd door stadsarchitect Leopold De Geyne. De kerk werd gebouwd in rode baksteen, verfraaid met accenten in natuursteen. De monumentale toren werd geflankeerd door een kleiner traptorentje. De kerk werd tijdens beide wereldoorlogen beschadigd en nadien hersteld. Rond 1973 werd het koor vernieuwd, in 1988 het portaal van de kerk.
- Visie kerkenbeleidsplan: Behoud en valorisatie als parochiekerk. Nevenbestemming of herbestemming zijn mogelijkheden op langere termijn.
Kortrijk
Sint-Elooi
- Bouwperiode: 1908-1911
- Architect: Jules Coomans
- Bescherming: Monument
- Stijl: Neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-jan-baptist-kerk-kortrijk
- Bouwgeschiedenis: Aan het begin van de 20e eeuw werd een nieuwe stadsuitbreiding net buiten de oude stadsomwalling uitgetekend door Leopold De Geyne. Centraal in het plan stond een monumentale kerk om de nieuwe gelijknamige parochie te dienen. Het ontwerp van de kerk werd overgelaten aan Jules Coomans, stadsarchitect in Ieper. De centrale positionering op een nieuw ingericht plein draagt bij aan het monumentale karakter van de kerk. De kerk is een representatief voorbeeld van een neogotische kruisbasiliek en werd uitgewerkt in baksteen met natuurstenen accenten. De kerk wordt vandaag beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van de late neogotiek in Vlaanderen, ook wel Sint-Lucasneogotiek genoemd.
- Visie kerkenbeleidsplan: Op langere termijn is een neven- of herbestemming mogelijk. Zo zou de volksdevotie rond de Zalige Broeder Isidoor kunnen doorgaan in de kerk.
- Bouwperiode: 1863-1870
- Architect: C. Favoreel-Tillieux, Pierre Nicolas Croquison (westtoren)
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neogotiek
- Vieringen: De kerk werd onttrokken aan de eredienst in 2020.
- Bouwgeschiedenis: De bouw van de kerk vatte aan in 1863 en werd in 1870 voltooid. Toch zou het duren tot 1884 vooraleer de kerk ingewijd werd. Het neogotische ontwerp was van de hand van de onbekende architect Favoreel-Tillieux. Provinciaal architect nam de westtoren onder handen in 1875. Hij werkte die uit als een vierkante toren in vier geledingen. De toren werd bekroond met vier Arkeltorentjes die onderling met elkaar verbonden zijn via balustrades. Aan weerszijden van de toren bevinden zich verlaagde zijvleugels. In het timpaan boven het portaal van de kerk staat een beeld van de heilige Rochus ter decoratie. Verder wordt de gevel gekenmerkt door een spitsboogvenster en een rozet erboven.
- Visie kerkenbeleidplan: De kerk wordt herbestemd, al heeft ze nog geen concrete invulling gekregen. In 2017 berichtten lokale media over een mogelijke markthal in de kerk.
- Bouwperiode: 1805 | 1825-1834
- Architect: J.B. Caesar
- Bescherming: Inventarispand, Calvarieberg beschermd
- Stijl: Neoclassicisme
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/sint-cornelius-kerk-aalbeke
- Bouwgeschiedenis: Sinds de 12e eeuw was er sprake van een driebeukige kapel in Aalbeke die later uitgebouwd werd tot kerk. De oude kerk werd in 1794 verwoest door Franse troepen. Een deel van de kerk stortte in, van de achtzijdige middentoren bleef enkel de kuip bewaard. In 1805 werd een nieuwe kerk opgetrokken op de fundamenten van de oude. Ook de oude koormuren werden opgenomen in het ontwerp van het nieuwe kerkgebouw. In 1825 werd de kerk al uitgebreid en werd de noordzijde verbreed. In 1834 volgde een tweede uitbreiding aan de zuidzijde. De beschermde Calvarieberg achter de kerk is het enige overblijfsel van het kerkhof dat tot 1969 rond de kerk lag.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk kreeg in de loop van 2020-21 een nevenbestemming. In 2021 kregen het conservatorium en de buurtbibliotheek een plek in de kerk.
- Bouwperiode: 1898-1899
- Architect: Jean-Baptiste Bethune (ontwerp), Jules Carette (uitvoerder)
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-audomarus-kerk-bissegem
- Bouwgeschiedenis: In het midden van de 19e eeuw was een nieuwe kerk in Bissegem noodzakelijk door de snelle bevolkingsgroei. In 1872 kwam die nieuwe kerk er, maar ze werd al snel te klein bevonden. In 1898 vatte de bouw van de huidige neogotische kerk aan op een nieuw aangelegd plein, volgens een ontwerp van Jean-Baptiste Bethune. De kerk is een voorbeeld van een basilicale kerk, uitgewerkt in regionale baksteengotiek. Centraal in het ontwerp staat de achthoekige toren. De noordelijke gevel met het portaal werd uitgewerkt in een puntgevel met drie rondbogige ramen. Het middenvolume wordt geflankeerd door steunberen. Na het overlijden van Bethune werd de kerk door Jules Carette afgewerkt.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk krijgt op korte termijn een nevenbestemming. Mogelijk komt er een conservatorium, een bibliotheek of een ontmoetingscentrum.
Kortrijk - Heule
Sint-Godelieve
- Bouwperiode: 1862-1869
- Architect: Jan August Clarysse
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-godelieve-watermolen-kerk-heule
- Bouwgeschiedenis: De neogotische kerk werd tussen 1862 en 1869 gebouwd door Jan Clarysse uit Roeselare als kloosterkerk. Het klooster zelf werd opgericht tussen 1847 en 1848 onder impuls van weduwe Dinnecourt en haar dochter. Naast het klooster werd een basisschool gebouwd. De zaalkerk is te herkennen door haar uitgesproken portaal met fraaie dakruiter en puntgevel met open nis. De kerk werd in 1907 officieel erkend als parochiekerk. In 1989 brak er een hevige brand uit. Tijdens de herstellingswerken werd de kerk met een westelijke vleugel uitgebreid in dezelfde stijl.
- Visie kerkenbeleidsplan: Op korte termijn wordt ingezet op valorisatie van de parochiekerk. Nevenbestemming of herbestemming zijn mogelijkheden op langere termijn. De aanpalende school heeft interesse om het kerkgebouw op te nemen binnen haar activiteiten.
- Bouwperiode: 1848-1878
- Architect: Camille Dehults
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-laurentius-kerk-kooigem
- Bouwgeschiedenis: De huidige kerk werd in 1848 gebouwd ter vervanging van een oudere romaanse kerk. De plannen voor de neogotische kerk kwamen van de hand van Camille Dehults. In 1878 werd de toren van de kerk met een bouwlaag verhoogd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg de kerk zwaar te leiden onder bombardementen door de Duitsers. De toren werd vernield en een deel van de kerk raakte beschadigd. In 1920 werd de toren hersteld door architect L. Damide, maar niet helemaal volgens het 19e-eeuwse uitzicht. Het kerkhof rond de kerk bleef als een van de weinige in de regio bewaard. Op het kerkhof werden 17 graven van Britse soldaten bijgezet die in 1918 sneuvelden in Kooigem.
- Visie kerkenbeleidsplan: Er wordt gezocht naar een neven- of herbestemming. Als er geen voorstellen uit de omgeving komen, onderzoekt de gemeente de mogelijkheid om de kerk als fietskerk te integreren in het fietstoerisme.
Kortrijk - Kooigem
Sint-Laurentius
- Bouwperiode: 1900-1901
- Architect: Jean-Baptiste Bethune (ontwerp), Jules Carette (uitvoerder)
- Bescherming: Monument
- Stijl: Neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-brixius-kerk-marke
- Bouwgeschiedenis: Op de locatie van de huidige kerk bevond zich in de 13e eeuw al een gebedshuis. De huidige kerk werd in 1893 ontworpen door Jean-Baptiste de Bethune. Door zijn vroegtijdige overlijden werd de bouw toevertrouwd aan Jules Carette. De kerk werd opgetrokken in een opvallende rode baksteen geïnspireerd door de Scheldegotiek. De westgevel valt op door de tuitgevel die door steunberen geflankeerd wordt. Naast het portaal werd in 1912 een vijfzijdige doopkapel ingericht in dezelfde stijl als de kerk. De kerk heeft een rijk neogotisch interieur. De familie Bethune zag de kerk als hun grafkerk en schonken een groot deel van het interieur aan de kerk. Bethune ontwierp naast de kerk ook de pastorie en dorpswoningen in Marke.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk.
- Bouwperiode: 1877-1879
- Architect: Pierre Nicolas Croquison
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neoromaans
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-katharina-kerk-kuurne
- Bouwgeschiedenis: Al in de vroege 13e eeuw was er sprake van een kapel. Die middeleeuwse kapel moest wijken voor een nieuwe kerk in de hoop een nieuwe parochie op te richten. Die nieuwe kerk kwam er uiteindelijk in 1879 volgens de bouwplannen van Pierre Nicolas Croquison. Hij voorzag een neoromaanse kerk in rode baksteen volgens een basilicaal grondplan. De baksteen werd afgewisseld met witte natuursteen in de muurbanden en rondbogige elementen die de kerk typeren. Het portaal van de kerk werd centraal geplaatst in de voorgeplaatste kerktoren. Tijdens beide wereldoorlogen raakte de kerk beschadigd en nadien hersteld.
- Visie kerkenbeleidsplan: Over de toekomst van de kerk moet nog worden beslist, na overleg tussen Kortrijk, Kuurne en Lendelede.
- Bouwperiode: 1876-1878
- Architect: Arthur Croquison
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-michiel-kerk-kuurne
- Bouwgeschiedenis: In 1873 werd beslist om de oude kerk uit te breiden. Voor die werken werd Arthur Croquison aangesteld, zoon van Pierre Nicolas Croquison. De architect maakte de voltooiing van de kerk niet mee, zijn vader volgde de werken verder op. Bij de bouw van de nieuwe benedenkerk ontstonden er funderingsproblemen bij de oude delen van de kerk. Een adviescommissie moest zich over de kwestie buigen, waarna beslist werd ook de oude delen te slopen. In 1896 moest het dak al hersteld worden door Jules Carette. In 1905 leed de kerk schade door een brandstichting en inbraak. Ook de wereldoorlogen richtten schade aan. Het interieur werd in 1954 geschilderd en nogmaals aangepast in 1985 en 2005.
- Visie kerkenbeleidsplan: Er is nog geen kerkenbeleidsplan voor de gemeente. De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk.
- Bouwperiode: Voor WO I
- Architect: Onbekend
- Bescherming: Geen
- Stijl: Vooroorlogse stijl
- Vieringen: nl.protestant.link/locations/menen-2
- Bouwgeschiedenis: In 1905 werd een protestantse geloofsgemeenschap opgericht door evangelist Jean-Baptiste Krahé. De kerk werd ondergebracht in een burgerwoning, vermoedelijk opgetrokken in het begin van de 20e eeuw. Het gebouw is moeilijk te herkennen als kerkgebouw. Van buitenaf ziet het er uit als een eenvoudige bepleisterde lijstgevel. Enkel de houten poort met kruis in het fronton wijst op de aanwezigheid van de kerk. Die aanpak kadert in de opvatting van het protestantisme om het uiterlijk vertoon van de eredienst tot een minimum te beperken en versiering af te zweren. Niet het gebouw zelf, maar de gemeenschap vormt volgens de stroming het huis van God.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk is nog altijd in gebruik door de protestantse gemeenschap van Menen.
Menen
Protestantse kerk
- Bouwperiode: 1902-1903
- Architect: Alphonse De Pauw, None Mullie
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-jozef-kerk-menen
- Bouwgeschiedenis: In 1897 werd de arbeiderswijk De Barakken ingericht als een aparte parochie. De kerk en het voorgelegen plein werden in de jaren 1902-1903 gebouwd nadat de gemeente gronden had geschonken. De bouwplannen werden uitgetekend door Alphonse de Pauw of door None Mullie uit Izegem, hierover bestaat geen duidelijkheid. De kerk is een voorbeeld van een basilicale kruiskerk met drie beuken. De kerk wordt getypeerd door de zware voorgeplaatste westtoren die aan de zuidzijde geflankeerd wordt door een ronde traptoren. Het gebouw werd volledig opgetrokken in baksteen, op bepaalde plaatsen afgewisseld met natuursteen. Op het kerkplein voor de kerk bevindt zich een beeld van de heilige Jozef.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden als parochiekerk. Momenteel worden mogelijkheden voor een nevenbestemming onderzocht.
- Bouwperiode: 1877-1879
- Architect: Leopold De Geyne
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-bavo-kerk-lauwe
- Bouwgeschiedenis: Al in het midden van de 12e eeuw werd een eerste kerk in steen gebouwd. De huidige kerk is de derde kerk op die locatie en verving een verwaarloosde 14e-eeuwse kerk. De kerk werd tussen 1877 en 1879 gebouwd naast de oude kerk volgens een ontwerp van Leopold De Geyne. Na de afwerking werd de oude kerk gesloopt. De kerk werd opgetrokken uit rode bakstenen in combinatie met accenten in natuursteen volgens een basilicaal grondplan met drie beuken. De vierkante westtoren staat niet centraal in de westgevel maar werd naast het voorgeplaatste portaal gepositioneerd. De kerkhofmuur verdween in 1940. Het kerkhof rond de kerk werd kort voordien ontruimd.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk.
- Bouwperiode: 1891-1893
- Architect: Jean-Baptiste Bethune (ontwerp), Jules Carette (uitvoerder)
- Bescherming: Monument, beschermd met omliggend kerkhof en muur
- Stijl: Gotiek, neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/h-hart-van-jezus-en-st-amandus-kerk-spiere
- Bouwgeschiedenis: Van de oudste geschiedenis van de kerk is weinig geweten. Volgens de overlevering was er al in 840 een kerkgebouw. De huidige toren werd opgetrokken in 1524. Het is het enige deel dat behouden bleef na verbouwingswerken tussen 1890 en 1893 naar ontwerp van Jean-Baptiste Bethune. De neogotische kerk werd gebouwd op een kunstmatige heuvel en is naar de vallei in plaats van het dorp gericht. Na zware sneeuwval stortte het dak tijdens de bouw in, en tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte de kerk zwaar beschadigd. Tussen 1920 en 1925 werd de kerk heropgebouwd naar de plannen uit 1891. Op het kerkhof werden graven bijgezet van slachtoffers uit de oorlog.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk is nog altijd in gebruik als parochiekerk. De gemeente heeft momenteel nog geen kerkenbeleidplan.
- Bouwperiode: 1880-1182, 1904 (toren)
- Architect: Pierre Nicolas Croquison, Jules Carette (toren)
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neoromaans
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-hilarius-kerk-wevelgem
- Bouwgeschiedenis: De oudste vermelding van de kerk in Wevelgem dateert uit 1222. Van die eerste kerk bleef de onderbouw bewaard tot 1830, maar uiteindelijk werd in 1877 beslist om de bouwvallige kerk af te breken en te vervangen door de huidige kerk naar een ontwerp van Pierre Nicolas Croquison. In 1882 was de bouw afgerond en werd de kerk ingewijd. De torenspits werd pas in 1907 afgewerkt door Jules Carette. Beide wereldoorlogen brachten het kerkgebouw schade toe. In 1940 werd de torenspits door het Belgische leger weggeschoten en pas in 1954 hersteld. Recenter werd naast de sacristie in 1985 de Mariakapel gebouwd.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk. Een nevenbestemming is mogelijk als de opportuniteit zich voordoet.
Wevelgem
Sint-Hilarius
- Bouwperiode: 1874
- Architect: Leopold De Geyne, Pierre Nicolas Croquison
- Bescherming: Inventarispand
- Stijl: Neogotiek
- Vieringen: www.kerknet.be/kerk/st-eligius-kerk-moen
- Bouwgeschiedenis: In 1874 werd een nieuwe kerk gebouwd ter vervanging van een oude romaanse kerk. Aanvankelijk werden de bouwplannen uitgetekend door Pierre Nicolas Croquison, waarbij de funderingen van de oude kerk bewaard zouden blijven en de toren geplaatst werd op de plek van het oude koor. Uiteindelijk werd Leopold De Geyne met een sterk aanverwant ontwerp aangenomen. Een gedenksteen ten oosten van de kerk werd opgericht als herinnering aan het oude gebouw. In 1918 werd de neogotische kerk door een brand verwoest. Het gebouw werd nadien heropgebouwd onder leiding van Benoit Vuylsteke volgens de originele plannen. Na een storm in 1980 werden restauratiewerken uitgevoerd. Het interieur werd in 1999 beschilderd.
- Visie kerkenbeleidsplan: De kerk wordt behouden en gevaloriseerd als parochiekerk. De gemeente Zwevegem heeft momenteel nog geen kerkenbeleidsplan.