Tijdelijke tribunes als actie voor ontharding en ontmoeting

bannerafbeelding plaatsing tribune robecynplein spiere-helkijn

Eergisteren werden op verschillende openbare plaatsen in Zuid-West-Vlaanderen zes tribunes in stelling gezet. Zo werd het onaangekondigde startschot gegeven voor een interlokale wedstrijd tussen Anzegem, Harelbeke, Kuurne, Spiere-Helkijn, Wevelgem en Zwevegem. Met die actie willen Intercommunale Leiedal en Howest de inwoners en lokale besturen van de deelnemende stad en gemeenten laten nadenken over duurzaam gebruik van hun publieke ruimte. De tribunes nodigen inwoners en passanten immers uit om na te denken over de toekomst van de bewuste locaties. De komende vijf weken kunnen ze daarom hun ideeën schetsen, opschrijven of foto’s aanbrengen aan de opstelling zelf. De winnaar krijgt er in 2024 - al zeker tijdelijk - een gloednieuwe, groene ontmoetingsplaats bij. Op woensdag 17 januari wordt de winnaar bekendgemaakt. 

Wie sinds maandagnamiddag op een van de zes locaties voorbijkwam, werd verrast door de komst van een compacte tribune. De opvallende actie werd uitgewerkt door derdejaarsstudenten Netwerkeconomie van Howest (campus Kortrijk), met de hulp van Leiedal en de steun van Departement Omgeving. Via een oproep aan de lokale besturen werden de zes locaties geselecteerd. Zo zitten er enkele (verharde) pleinen tussen zoals het Kerkplein in Vichte, het Theophiel Toyeplein in Zwevegem, het Robecijnplein in Spiere-Helkijn en de omgeving van de Sint-Pieterskerk in Kuurne. Tegelijk landden de tribunes ook op minder populaire plaatsen zoals de hoek tegenover basisschool De Vleugel in Harelbeke en de kruising van de Kozakstraat en Kweekstraat in Wevelgem. 

Ontmoeting voor ontharding

De opstellingen zullen er vijf weken staan. In die periode loopt een wedstrijd om de tribunes zo mooi of origineel mogelijk te versieren, vol droombeelden van de locaties en hun omgeving. De tijdelijke constructie trekt mensen aan om even te rusten of samen te troepen. Ontmoeting is dan ook een van de twee thema’s achter het concept. Foto’s uit de oude doos met soms een anekdote over de locatie moeten passanten prikkelen om de locatie te laten (her)opleven en hun ideeën en eigen buurtanekdotes te delen. Daarnaast kleven er ook enkele vragen op om te peilen naar de kennis van de bewoners over de locatie en hun interesse in het thema ontharding. ‘Wat is je favoriete groene plaats in de buurt?’, ‘Vind je dat we in onze stad of gemeente met z’n allen genoeg doen voor het klimaat?’, zijn twee van de vragen die het gesprek over duurzaam publiek ruimtegebruik in gang zetten. 

“Door de recente wateroverlast en de toename van hittegolven worden burgers zich steeds bewuster van de noodzaak aan vergroening. Tegelijk blijkt uit onze recente wijkbevragingen dat vereenzaming in onze regio toeneemt. Met die dubbele insteek dagen we bewoners in dit project uit om zelf na te denken over een nieuwe invulling voor de zes gekozen locaties”, licht Filip Vanhaverbeke, algemeen directeur van Leiedal, toe. 

afbeelding plaatsing tribune theophiel toyeplein zwevegem

Wie wint nieuwe, groene ontmoetingsplek? 

“Op woensdag 17 januari vormen we met de zes opstellingen één lange tribune in Zwevegem. Daar wordt de stad of gemeente met de best versierde tribune tot winnaar gekroond. Die krijgt in 2024 een tijdelijke metamorfose: de locatie wordt dan omgetoverd tot een groene, sociale ontmoetingsplek. Zo kan er een speelpleintje komen, een zitbank met uitleenbibliotheek of plukweide of misschien wil de winnaar wel verdergaan met onze tribune en er een culturele (feest)plaats van maken”, aldus Filip Daniëls, lector Netwerkeconomie (Howest). 

De studenten roepen de bewoners alvast op om van de tijdelijke opstelling te profiteren: “Ga eens langs met je klas, je jeugdbeweging, je vriendenbende, je buren … en teken of schrijf er jouw toekomstvisie voor de locatie op. Wie weet zit je er volgend jaar middenin!” Nog tot halfweg januari kunnen passanten de tribune gebruiken. 

Lees er hier meer over.

groepsfoto studenten howest regionale actie van vraagvlak naar draagvlak

Jakob Vermandere

projectleider
Jakob Vermandere
communicatiemanager
1
Published on 12/11/2023 - 20:37