Op dinsdag 5 september bestond de Zuid-West-Vlaamse burgercoöperatie Vlaskracht precies vijf jaar. Tijd om te vieren dus, maar ook voor een nieuw hoofdstuk. Niet alleen verhuist Vlaskracht binnenkort haar hoofdzetel naar Transfo in Zwevegem, de coöperatie wordt straks een essentiële schakel in het energiesysteem dat Intercommunale Leiedal en de projectpartners binnen RE/SOURCED op diezelfde site aan het uitbouwen zijn.
De voormalige elektriciteitscentrale uit 1912 wordt al 20 jaar als monument beschermd. Ze is uitzonderlijk door haar schaal (10 hectare groot), de staat van het industriële erfgoed en de opportuniteiten die de site biedt. De voorbije jaren heeft Transfo zich ontwikkeld als een multifunctionele site met onder meer (sociale) woningen, kantoren, een microbrouwerij, vrijetijds- en sportfaciliteiten en eventruimtes. Een mooie mix van (energie)profielen.
Op eigen kracht
Uitgroeien tot dé energiewijk van de toekomst, aan de hand van duurzame energiebronnen en een energiegemeenschap die bewoners en verbruikers verenigt. Dat is de energieke ambitie van het RE/SOURCED-project op Transfo. Partners Intercommunale Leiedal, Zwevegem, de provincie West-Vlaanderen, UGent, Flux50, VITO en REScoop.eu werken er al sinds 2020 aan een nieuw energiesysteem dat Transfo volledig met lokaal geproduceerde hernieuwbare energie moet voeden.
De ruggengraat van het systeem is een lokaal elektriciteitsnet dat een aantal hernieuwbare bronnen aan energieopslag koppelt. Concreet wordt bijvoorbeeld de zonneparking die momenteel wordt gebouwd, verbonden met een batterijsysteem. Een hernieuwbare-energiegemeenschap - waaraan alle gebruikers op Transfo zullen deelnemen - zal de gedeelde infrastructuur van het systeem en de samenwerking beheren.
Net hiervoor gaan Leiedal en partners nu in zee met onder meer Vlaskracht. Samen met Oktow, PropheSea en Zero Friction heeft de burgercoöperatie zich verenigd in een krachtdadig consortium dat binnen het project RE/SOURCED een dubbele opdracht meekrijgt: het ontwerp en de installatie van een energiemanagementsysteem (EMS), en de uitbating en coördinatie van de energiecoöperatie.
Partnerschap volledig opgeladen
Oktow, PropheSea, Vlaskracht en Zero Friction vonden elkaar in de doelstelling van efficiënt beheer van alle energiebronnen op eigen terrein. Zo zal Vlaskracht de bewoners en gebruikers van de site bij mekaar brengen en de energiegemeenschap vormgeven. Het model leent zich er alvast toe om na te denken over hoe met energie om te gaan. Via energiecafés en door de ‘proeftuin’ open te stellen, hoopt het consortium de boodschap ook naar buiten te brengen.
In die context heeft Vlaskracht recent beslist haar hoofdzetel naar Transfo te verhuizen, om zo nog meer het nieuwe gezicht van het project te worden. Transfostraat 30A, dat is voortaan de nieuwe thuishaven van de burgercoöperatie die op 5 september 2018 werd opgericht. Vijf jaar later telt Vlaskracht meer dan 700 coöperanten, met meer dan 1 miljoen euro opgehaald kapitaal. Vlaskracht is als burgercoöperatie aangesloten bij REScoop Vlaanderen, de overkoepelende federatie van burgercoöperaties voor energie, en werkt volgens de internationaal erkende coöperatieve ICA-principes. Samen met Beauvent legde Vlaskracht zonnepanelen op 19 daken van lokale besturen in Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Menen, Waregem, Zwevegem en Wervik, via het raamcontract Zonkracht dat door Leiedal in de markt werd gezet. De coöperatie volgt de mogelijkheden rond energiedelen en energiegemeenschappen op de voet en wil hierin waar mogelijk een actieve rol spelen.
Om haar verjaardag en de oprichting van het nieuwe consortium niet zomaar voorbij te laten gaan, viert Vlaskracht aanstaande zaterdag een hele namiddag feest. Bezoek Transfo tussen 14 en 17 uur voor een rondleiding op de erfgoedsite, een kennismaking met het educatieve parcours of voor wat extra uitleg bij een aantal infostandjes. Kom je liever langs voor een Vlaskrachtbiertje aan de bar, ook dat kan perfect tijdens het sfeervolle optreden van lokale coverband StatieHeld.