Van donderdag 17 tot en met zondag 20 juni vindt in Avelgem de tweede editie van het Festival van het Landschap plaats. Het opzet: jong en oud onderdompelen in het wondermooie en veelzijdige landschap van de Scheldemeersen, aan de hand van een verrassende mix van wandelingen, fietstochten, lezingen, film en prachtige natuur. Het evenementenplein aan de Spikkerelle doet vier dagen lang dienst als uitvalsbasis. Intussen kom je op een doorlopende expo alles te weten over het ontstaan, de geschiedenis, het gebruik en de toekomst van ons landschap.
Dagelijks - en haast op automatische piloot - stappen we door het landschap, maar wanneer nemen we nog eens de tijd om er echt te blijven stilstaan? In die context is het niet alleen de ambitie om zoveel mogelijk landschapsactoren bijeen te brengen en de krachten te bundelen, maar ook om een breed en divers publiek te bereiken.
Geen toevallig decor
Al sinds de middeleeuwen (10e-13e eeuw) is de regio Kortrijk een van de meest verstedelijkte gebieden in Europa. De open ruimte die overblijft, moeten we koesteren. Want ook al raakte ons landschap de afgelopen decennia verbrokkeld, verkaveld of getemd, het landschap bezit nog altijd voldoende anker- en oriëntatiepunten om betekenisvol te zijn. Het is precies de bedoeling van het Festival van het Landschap om dat cultuurhistorische landschap opnieuw naar waarde te (leren) schatten en als leidraad te hanteren bij het uitstippelen van een toekomstig openruimtebeleid voor de regio.
“Sinds 2009 werden in de Scheldevallei al heel wat natuurbehoudswerken uitgevoerd,” aldus schepen Jules Lampole. “De natte hooi- en weilanden werden gevrijwaard, op meerdere plaatsen werd de oeverbegroeiing in ere hersteld, het water van de Rijtgracht werd gezuiverd, enzovoort. Dat alles om het evenwicht tussen natuur, landbouw en recreatie te bewaren én te verstevigen. Recreatief zijn de Avelgemse Scheldemeersen een paradijs geworden voor wandelaars, lopers, fietsers: denk maar aan de Mira-wandelroute en de gloednieuwe fietsroutes Rondomrond Avelgem en de Omloop der drie Provincies. Het mag duidelijk zijn dat we er met de gemeente zwaar op inzetten om dit unieke landschap voor de bevolking te blijven opentrekken.”
Het decor van het festival is dus geen toeval. Zowel door Avelgem als door de Scheldemeersen lopen trage wegen die de toevallige passant anders nooit ontdekt. Met tal van wandelingen en fietstochten speelt het Festival van het Landschap hier perfect op in.
Tegelijk leren kinderen spelenderwijs overleven in de natuur, zie je de avond vallen tijdens een mystieke schemerwandeling, krijg je de kans om weg te dromen bij een openluchtfilm en kunnen sportievelingen zich voor dag en dauw uitleven tijdens een uitdagende trail run. Ja, er is zelfs een initiatie boogschieten… Het volledige programma en alle praktische info vind je terug op de website www.festivalvanhetlandschap.be, of op de Facebookpagina van het festival.
Regionale ruimtelijke visie
De afgelopen jaren werkte Leiedal een regionale ruimtelijke visie uit die aan een nieuw toekomstbeeld voor de regio Zuid-West-Vlaanderen bouwt, op basis van drie ruimtelijke krachtlijnen. “Een van die krachtlijnen - het activeren van productieve landschappen - zet in op meervoudig ruimtegebruik (landbouw, recreatie, energie, erfgoed, water, bos en natuur) van het landschap,” vult Filip Vanhaverbeke, algemeen directeur van Leiedal, aan. “Het organiseren van publieksmomenten binnen de werking van de IOED zoals het Festival van het Landschap moet de lokale besturen aanzetten om het landschap ook op te nemen in de gemeentelijke, ruimtelijke en sectoroverschrijdende visies en geeft het signaal dat ze hiervoor in de toekomst bij Leiedal en/of de projectgroep terecht kunnen.”
Omdat het landschap tijdens het festival centraal staat, vinden alle activiteiten bij voorkeur in openlucht plaats, met respect voor de geldende coronamaatregelen. Volgend jaar verhuist het festival voor zijn derde editie naar de stad Wervik.
Het Festival van het Landschap is een initiatief van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst (IOED) van Intercommunale Leiedal, gemeente Avelgem, erfgoed zuidwest en Stadlandschap Leie en Schelde. In samenwerking met tal van lokale partners wil de IOED het verhaal van het landschap tussen Leie en Schelde in een regionaal perspectief plaatsen.