De regio in 3D

Leiedal wil een voorloper blijven op vlak van digitale transformatie. Dat bewijst de streekintercommunale opnieuw met de stappen die ze zet met digitale tweelingen. Een digitale tweeling is een virtuele presentatie van de realiteit. Leiedal wil deze digitale modellen inzetten als de standaard voor ruimtelijke projecten en processen in de 13 aangesloten steden en gemeenten. Aan de hand van zogenaamde use cases, opleidingen en samenwerking met hogescholen wil Leiedal de kennis over digitale tweelingen in de regio naar een hoger niveau tillen. Dit dankzij steun vanuit Europa binnen het project Twin4Resilience (Interreg NWE).

T4R - banner KOR NZ

Waarom digitale tweelingen

Leiedal wil de besluitvorming over ruimtelijke projecten zoals stadsontwikkeling, de herinrichting van buurten of verkeersingrepen sneller, beter en transparanter te maken. Via digitale tweelingen brengt Leiedal verschillende soorten data en gegevens samen in één omgeving. Daardoor kun je toekomstige scenario’s visualiseren en de impact van bepaalde keuzes voorspellen. Een digitale tweeling is eigenlijk een virtuele presentatie van de realiteit. Dit zorgt voor betere inzichten en beslissingen die steunen op data in plaats van op buikgevoel. Enerzijds leggen digitale tweelingen de echte vraagstukken waarover moet beslist worden sneller bloot. Dat maakt het een pak eenvoudiger voor experten op vlak van mobiliteit, groen en ruimtelijke ordening om samen knopen door te hakken. Anderzijds maken digitale tweelingen complexe uitdagingen visueel inzichtelijker voor bewoners en andere betrokkenen.

Niet helemaal nieuw

“Vandaag onderneemt Leiedal al heel wat initiatieven rond data, 3D, ontwerpend onderzoek en visualisaties,” licht voorzitter Wout Maddens toe. “Zo zorgt Leiedal voor de tweejaarlijkse inwinning van gedetailleerde straat- en luchtbeelden van de regio. Het betreft maar liefst 3.000 km aan wegen. Deze kunnen via puntenwolken omgezet worden in 3D-omgevingen. In de komende weken leidt Leiedal samen met Cyclomedia 40 medewerkers van de lokale besturen op, die via het train-the-trainer principe nog meer van hun collega’s wegwijs zullen maken in de vele mogelijkheden.” 

Leiedal zette haar expertise op vlak van digitale tweelingen ook al in voor concrete projecten. Een voorbeeld is de toegang tot de hippodroom in Waregem. Het ontwerp werd volledig in 3D gemaakt waardoor zowel het beslissingsproces als de omslag naar uitvoering heel snel en vlot verliepen. Dankzij de sterke detaillering, tot de plantenkeuze en de verlichting toe, wist de aannemer heel snel en goed hoe het plan uit te voeren. 

Ook in Harelbeke en Wevelgem paste Leiedal al haar kennis en expertise toe op schaal van een ruimere site, respectievelijk De Mol en het Masterplan Centrum. Maar ook op nog grotere schaal gebruiken we volop de vele mogelijkheden die digitale tweelingen bieden. Denk aan het lopende traject rond de Noord-Zuid-as in Kortrijk tussen het station en Hoog Kortrijk. Leiedal en de Stad Kortrijk brachten data rond verschillende thematieken visueel samen in 3D om kwaliteitsvolle en doordachte ontwerpen te kunnen maken. 

De 3D-omgeving liet onder meer toe om geplande ontwikkelingen van externe partners in de virtuele omgeving in te pluggen en te beoordelen. De digitale omgeving liet ook toe om in de ontwerpfase onderbouwde keuzes over bouwvolumes, slimme doorsteken en groenontwerp te maken.

T4R Persmoment

Leren van Europese pioniers

De digitale revolutie gaat snel en bijblijven is de boodschap. Daarvoor keek Leiedal buiten de landsgrenzen. Met steun van Europa krijgt Leiedal in het project Twin4Resilience de kans om onder motorkap te kijken van steden zoals Amsterdam en Utrecht en kennisinstellingen die nog een stuk verder staan op vlak van digitale tweelingen. Het is duidelijk dat digitale tweelingen geen gimmick zijn maar veeleer een methodiek. Daarom zorgt Leiedal voor een sterke betrokkenheid van enkele van haar belangrijkste stakeholders: de 13 steden en gemeenten, academische partners zoals Howest en andere digitale experten. “We staan nog maar aan het begin van een spannende reis. Buckle up.” Dat zijn de woorden van Matthias Vanneste. Als peter van dit project schetste hij de uitdagingen, ambities en sprak hij onder meer over planvereenvoudiging, besluitvorming, zijn droom over een omgevingsvergunning in 27 seconden en digitale tweelingen op het niveau van een buurt, gemeente of wie weet, zelfs de hele regio.

Meer informatie?

https://t4r.nweurope.eu/

Published on 10/01/2024 - 15:05