Leiedal, Inagro en Boerennatuur Vlaanderen gaan samen met landbouwers in het Leie-Schelde interfluvium in Zuid-West-Vlaanderen op zoek naar maatregelen rond water- en bodembeheer. In dit PDPO-project zijn al enkele erosieknelpunten aangepakt in Zwevegem, waar twee boeren via VLIF Niet-Productieve Investeringen (NPI) in houthakseldammen investeerden. Er wordt ook gekeken naar bufferstroken, het inwerken van houtsnippers in de bodem en het plaatsen van stuwtjes zodat boeren meer water kunnen ophouden.
Plantaardige dammen
Als landbouwer kan je wegspoelende aarde op hellende percelen voorkomen door niet-kerende grondbewerkingen, drempels tussen ruggenteelten, maximaal je bodem bedekt houden... Soms volstaat dit niet. Via het erosiebesluit kan een erosiepoel, buffergrachten, graskanten en houtkanten of eenvoudige plantaardige dammen aangelegd worden. Voor deze laatste maatregel kan je ook zelf een subsidie aanvragen via VLIF NPI.
Houthakseldammen
Er zijn verschillende erosiedammen: de houthakseldam, de kokosbalendam, de wilgentenendam... De houthakseldam is de meest robuuste plantaardige dam om kleinere afstroomgebieden van ongeveer 5 ha op te vangen. Het bestaat uit houten palen en sterke gaasdraad, gevuld met verhakseld hout. Een houthakseldam vangt afstromend water op en laat het vertraagd doorsijpelen en deels in de bodem dringen. De meegevoerde modder bezinkt stroomopwaarts van de dam. Voor de aanleg is geen omgevingsvergunning vereist.
Zelf aan de slag
Laat je inspireren op de website www.erosie.be welke mogelijkheden er bestaan om zelf de strijd aan te gaan tegen erosie. Je kan gratis contact opnemen met Karel Vercruysse (056/241616 of karel.vercruysse@leiedal.be), Dries Mergaert (dries.mergaert@inagro.be) of Maarten Raman (maarten.raman@boerennatuur.be) als je interesse hebt in maatregelen rond erosie of droogte.