De parking naast de Sint-Pieterskerk in Kuurne zal later dit jaar een groene metamorfose ondergaan. De Kuurnenaren ‘wonnen’ die metamorfose na een luchtige, onaangekondigde wedstrijd die de afgelopen weken in zes steden en gemeenten plaatsvond. Via die wedstrijd nodigden Intercommunale Leiedal, studenten Netwerkeconomie van de Howest en de betrokken lokale besturen bewoners uit om hun groene, sociale ideeën voor de gekozen (vaak verharde) locaties kenbaar te maken. Ze plaatsten daarvoor zes tribunes als platform om de suggesties van omwonenden en passanten publiek te delen. De tribune bij de Sint-Pieterskerk werd met het hoogste enthousiasme onthaald. Howest, Leiedal en Kuurne zullen de ideeën nu analyseren om tot een tijdelijke inrichting te komen. Het resultaat moet een groene ontmoetingsplaats worden, te realiseren tegen de zomer van 2024.
Waaier aan groene ontmoetingsideeën
Maar liefst zes houten constructies vormden woensdagnamiddag een grote tribune op het Theophiel Toyeplein in Zwevegem, de gastgemeente voor de ontknoping van deze actie. De tribunes stonden de afgelopen vijf weken op verschillende, veelal verharde, publieke locaties in Anzegem (Vichte), Harelbeke, Kuurne, Spiere-Helkijn, Wevelgem en Zwevegem. Zo konden bewoners plaatsnemen op de houten constructie en vanuit hun eigen ervaring hun toekomstbeelden met stiften, foto’s of schetsen op de tribunes schrijven, tekenen, pinnen, enz. Een jury bekeek elke tribune aandachtig en kroonde Kuurne uiteindelijk tot winnaar. Met de actie lieten Intercommunale Leiedal en Howest de inwoners van de deelnemende steden en gemeenten nadenken over de nood aan ontharding en meer ontmoeting op openbare plaatsen. Met alle tribunes in een halve cirkel, ontstond woensdag een brede galerij vol ideeën van burgers als gezamenlijk resultaat van de bevraging. Filip Vanhaverbeke, algemeen directeur van Leiedal, licht de meerwaarde van de actie toe: “Door een niet-alledaagse constructie op deze kernlocaties te droppen, wilden we de aandacht trekken van passanten en hen warm maken om de grotendeels versteende publieke ruimte klimaatvriendelijker te bekijken. Ook toont deze wedstrijd aan dat vergroening en ontmoeting twee doelen zijn die vaak hand in hand gaan. Stenen en beton maken plaats voor groen en spontane ontmoetingen.”
Parking Parkwijk Sint-Pieter krijgt groene metamorfose
Op de tribunes kleefden ‘conversation starters’ rond de klimaatverandering, ontharding en ontmoeting. Ook via beelden van vroegere tijden met minder verharding probeerden Leiedal en de studenten Netwerkeconomie groene ontmoetingsideeën los te weken.
Schepen Willem Vanwynsberghe: “Het boeiende aan deze actie is dat veel jongeren (vooral kinderen van VBS Sint-Pieter) op een laagdrempelige manier hun ideeën konden geven voor deze locatie. Er werd samen gebrainstormd, gediscussieerd, geknutseld en geplakt. Ideeën voor een levendige, fijne & mooie ontmoetingsplaats zijn er dus zeker bij de jeugd! Mede door hun inzet winnen we vandaag als Kuurne en proberen we enkele van hun ideeën misschien wel uit in het voorjaar.” Burgemeester Francis Benoit vult aan: “Sint-Pieter is een belangrijke kern van onze gemeente, maar wordt doorsneden door de harde verbinding van de Brugsesteenweg. De kerk is een landmark, maar ook de omgeving kan beter in elkaar vloeien. Door ontharding en groen mooi te integreren in harmonie met de wensen van de buurt en de functies aldaar willen we hier in de toekomst een leefbare, duurzame, bruisende plek creëren waar wonen en ontmoeten hand in hand gaan.”
Uitwerking door studenten Howest
Vanaf februari gaan tweedejaarsstudenten van de bachelor Netwerkeconomie aan de Howest, Leiedal en het lokale bestuur aan de slag om tegen de zomer van 2024 een kleinschalig concept uit te werken dat ontharding en sociale cohesie nastreeft. “We geven een jongere generatie de kans om, rekening houdend met verschillende stakeholders, eens stil te staan bij het belang van klimaatvriendelijke aanpassingen”, aldus gastdocent Jorden D’Hulster.
Meer info over de actie vind je hier.