Eerste Hulp bij Energiegemeenschappen - Veelgestelde vragen

Welke ondersteuning kan mijn stad of gemeente krijgen?

Je streekintercommunale (of Energiehuis voor Limburg) is de komende 3 jaar jouw aanspreekpunt voor Eerste Hulp Bij Energiegemeenschappen.

Leven er in jouw stad of gemeente gemeente ideeën rond energie bij burgers, scholen, bedrijven of het lokaal bestuur zelf? Wil je als lokaal bestuur je zonne-energie of laadpalen graag delen met je meest kwetsbare inwoners, maar weet je niet waar te beginnen? Roep dan zeker Eerste Hulp Bij Energiegemeenschappen in via jouw streekintercommunale (of Energiehuis voor Limburg). 

Samen bekijken we het potentieel, schaven we bij waar nodig bij en helpen we je verder op weg. De ondersteuning kan van energetische, technische, economische, juridische, communicatieve of organisatorische aard zijn, afhankelijk van jouw behoefte.

De lokale besturen die het Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1 ondertekenden, engageerden zich om 1 per 500 inwoners toegang te geven tot de activiteiten van een energiegemeenschap tegen eind 2025. Om deze ambitie mee waar te maken, reserveerde de Vlaamse overheid extra middelen op basis van van het aantal inwoners. Deze lokale besturen kunnen dus rekenen op extra hulp en ondersteuning.

Overzicht lokale besturen die het LEKP 2.1 ondertekenden.

Welke voordelen kan een energiegemeenschap opleveren voor mij?

Een energiegemeenschap kan veel voordelen hebben:

  • samen en lokaal investeren in groene energie en energie-efficiëntie
  • minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en van schommelende energieprijzen
  • investeren in grootschalige projecten kan voordeliger zijn dan een individuele aanpak (isoleren, zonnepanelen, laadpalen,...)
  • de energiefactuur van de leden daalt
  • het gemeenschapsgevoel groeit
  • de energietransitie wordt inclusiever

Hoe kan ik als burger lid worden van een energiegemeenschap?

burger lid worden van een energiegemeenschap?
 

Welke acties komen in aanmerking voor Eerste Hulp Bij Energiegemeenschappen?

antwoord

Hoe verloopt de procedure voor Eerste Hulp Bij Energiegemeenschappen?

  1. Aanmelding en screening: Heb je een idee of wil je initiatief nemen om samen met anderen energie op te wekken, te delen, op te slaan of efficiënt in te zetten? Meld je dan hier aan. Op basis van je aanmelding bekijken we vanuit EHBE of de trekker al een goed zicht heeft op de activiteiten, doelgroepen en partners.

     

  2. Uitwerking idee: Samen met jou verzamelen we alle nodige info om zicht te krijgen op onder meer de haalbaarheid en opschaalbaarheid van je projectvoorstel. We stemmen dit af met het lokaal bestuur en de stuurgroep van EHBE.

     

  3. Uitwerking concept en business case: in kaart brengen van de sociale, ecologische, economische, technologische aspecten  en impact van je project en de verdere uitwerking in een business case. De trekker en EHBE maken samen de aanzet en preciseren timing, KPI's, mensen, middelen, resources, mogelijke drempels en verdere rol EHBE.

     

  4. Uitvoering pilootproject: Implementatie business case, evaluatie op basis van KPI's en inschatting opschaalbaarheid.

Hoe kan ik een energiegemeenschap oprichten?

Energiegemeenschappen van burgers (EGB) en hernieuwbare-energiegemeenschappen (HEG) moeten zich aanmelden bij de VREG. Dat is wettelijk verplicht vanaf 1 januari 2022 en moet gebeuren binnen 30 dagen na oprichting van de energiegemeenschap.

Moet ik een melding indienen bij de VREG?

  • Er zijn ook vormen van energiedelen waarvoor u geen energiegemeenschap hoeft op te richten, zoals energiedelen met uzelf en energiedelen in een appartementsgebouw of in een multifunctioneel gebouw. Deze vormen van energiedelen hoeft u niet te melden bij de VREG, enkel bij bij Fluvius via Mijn Fluvius. Meer informatie over energiedelen vind je op deze pagina.
     
  • In geval van energiedelen binnen een energiegemeenschap, zou uw energiegemeenschap geregistreerd moeten zijn in de KBO en zou u dus in het bezit moeten zijn van een KBO-nummer. Enkel in dat geval dient u een melding te doen bij de VREG.

Meer informatie? www.vreg.be/nl/energiegemeenschappen

Wat is energiedelen?

Wie stroom produceert (bijvoorbeeld met zonnepanelen) kan niet altijd meteen alles zelf opgebruiken. Het teveel aan stroom mag gedeeld worden. Er zijn verschillende vormen van energiedelen elk met hun specifieke voorwaarden. U mag aan één vorm van energiedelen deelnemen, combineren is niet toegestaan:

  • Energiedelen met een persoon of een organisatie: Burgers, ondernemingen en (lokale) overheden kunnen hun zelfgeproduceerde groene energie delen met één ander. Dat mag met een persoon zijn, maar even goed met een organisatie, een onderneming of een overheid. We noemen het ook ‘persoon-aan-persoonverkoop’ of ‘peer-to-peerhandel’.
  • Energiedelen met uzelf: Onder de noemer ‘energiedelen met uzelf’ of ‘titularisdelen’ kan een persoon, onderneming of (lokale) overheid zelfgeproduceerde groene energie in al zijn verblijfplaatsen, vestigingen of gebouwen gebruiken.
  • Energiedelen in een appartementsgebouw of ander gemeenschappelijk gebouw maakt het mogelijk om de zelfgeproduceerde groene energie te delen met de bewoners van een appartementsgebouw of de gebruikers van een ‘multifunctioneel’ gebouw.
  • Energiedelen in een energiegemeenschap: Burgers, ondernemingen of (lokale) overheden kunnen een energiegemeenschap vormen en samen investeren in groene energie en energie-efficiëntie. Energiedelen is een van de mogelijke activiteiten binnen een energiegemeenschap. Zelf energie produceren, gebruiken en opslaan, het aanbieden van bijvoorbeeld energie-advies, deelmobiliteit, flexibiliteit en oplaaddiensten voor elektrische voertuigen zijn andere mogelijke activiteiten.

Lees meer over energiedelen via www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/groene-energie/energiedelen-iets-voor-u