Blauwpoort: bedrijven hand in hand met landbouw en natuur
Zuid-West-Vlaanderen is een sterk verstedelijkte regio waar de open ruimte schaars is. Daarom legt Leiedal de lat heel hoog bij de ontwikkeling van het regionaal bedrijventerrein Blauwpoort in Waregem. Blauwpoort, gelegen aan de op- en afrit van de E17, zal op een bruto oppervlakte van 42 hectare plaats bieden aan ca. 20 regionale bedrijven. Het moet een voorbeeld worden van het bedrijventerrein van de toekomst.
Naast ruimteschaarste vormt ook waterschaarste een uitdaging voor de bedrijvigheid in de regio. Daarom wil Leiedal Blauwpoort met financiële steun van de Europese Unie waterneutraal maken en tonen hoe ruimte voor water meerwaarde kan creëren op vlak van:
- Waterbeschikbaarheid
- Dubbel gebruik
- Beeldkwaliteit
- Biodiversiteit
- Klimaatadaptatie
- Buurtwerking
Leiedal wil elke druppel regenwater die valt op Blauwpoort, daar ook effectief vasthouden in plaats van af te voeren naar de Nieuwevaartbeek en de Gaverbeek. Hoe? Door heel wat ruimte te voorzien voor regenwater in brede grachten en ruime infiltratiezones (4,5 hectare). Daarnaast zal een landschappelijk geïntegreerde waterbuffer (9.500 m³) kansen bieden voor waterhergebruik ten dienste van bedrijven, brandweer, landbouwers, buurtbewoners en de stedelijke groendienst.
Het watersysteem zal trapsgewijs functioneren:
- Elk bedrijf voorziet een individuele hemelwaterput en voorziet maximaal hergebruik
-
Eens de individuele hemelwaterputten gevuld zijn, wordt het overtollige hemelwater via een overstort naar:
- een centraal en collectief waterbufferbekken gebracht (voor de hoogstgelegen bedrijfspercelen)
- de collectieve infiltratiezones gebracht (voor de laagstgelegen bedrijfspercelen)
- Het centraal en collectief waterbufferbekken heeft twee functies. Enerzijds zal het bekken in functie van hergebruik ingezet worden. Bedrijven met een hogere watervraag kunnen een beroep doen op het water dat collectief verzameld wordt, net als landbouwers, buurtbewoners en de stedelijke groendienst in functie van het onderhouden van de groenzones op Blauwpoort. Anderzijds zal het bekken effectief als waterbuffer fungeren bij hoge piekbuien.
-
In laatste instantie wordt het overtollige hemelwater nogmaals overgestort naar de ruime infiltratiezones die op Blauwpoort voorzien zullen worden. Deze moeten voldoende ruimte voor water bieden om een laatste overstort naar de Nieuwevaartbeek, Gaverbeek en uiteindelijk de Leie te vermijden. Op die manier kan Leiedal koppelkansen creëren tussen de hoeveelheid water te bufferen en de waternoden in de regio.
Duur: 15/03/2024 - 14/03/2027