In 2017 gaf de stad Waregem de opdracht aan Intercommunale Leiedal om voor een aantal strategische sites langs de Gaverbeek een inrichtingsstudie op te maken. De vraag draaide concreet rond de natuurlijke Gaverbeek (de Gaverbeekse meersen) en de stedelijke Gaverbeek (vanaf de Hippodroom tot aan de N382). De achterliggende ambitie? De Gaverbeek uitbouwen tot een 'klimaatbestendige' beekvallei, om beter gewapend te zijn tegen de toekomstige klimaatveranderingen. Hoe we dat concreet kunnen doen, werd uitgebreid beschreven in onze Gaverbeekvisie, "De Gaverbeek: twee mondingen, vele gezichten, één toekomst".

Waregem zet de theorie om in de praktijk.  Ondertussen heeft de stad samen met de Vlaamse Milieumaatschappij en Leiedal de ingekokerde Gaverbeek aan de Hippodroom in ere hersteld. Door de beek op die beroemde locatie opnieuw zichtbaar te maken, hoopt de stad niet alleen de verbinding tussen het centrum en de Hippodroom te versterken, maar ook een nieuwe kwalitatieve publieke ruimte te creëren.  Op 25 augustus 2022 werd deze plek officieel geopend als nieuwe, groene poort tot de Hippodroom

Studiebureau Dertien12  ontwierp de plannen voor de 2e fase - langs het traject van de Zuiderlaan, waarbij 2 verblijfs- en beleefplekken worden gerealiseerd langs de Zuiderlaan, kant Hippodroom. Tot slot krijgt ook het Spei, kant Damweg, een nieuwe groen-blauwe ruimte met zicht op de Gaverbeek, waar het heerlijk vertoeven zal zijn.

 

Ontdek de Gaverbeekvisie

Situering

Ontwerp Poort tot de Hippodroom

Ontwerp traject Zuiderlaan

Beleefpunt 1

Zuiderlaan naast ex-BeaulieuCenter 

Beleefpunt 2

Kruispunt Zuiderlaan-Hippodroomstraat

Beleefpunt 3

Het Spei, langs Damweg kant Zuiderlaan

logostrip inrichting gaverbeek waregem