Tuin van Adem en Eten: Leiedal en Zwevegem stellen innovatief en duurzaam openruimteproject voor in Sint-Denijs
Eind oktober vorig jaar besliste Intercommunale Leiedal - in samenspraak met het gemeentebestuur van Zwevegem - om 1 hectare woonuitbreidingsgebied aan de rand van Sint-Denijs niet te ontwikkelen, maar om het ter beschikking te stellen voor een duurzaam en innovatief openruimteproject. Via een open oproep konden geïnteresseerde kandidaten voorstellen indienen die een meerwaarde bieden voor de buurtbewoners, de omgeving en het klimaat. De “Tuin van Adem en Eten” sloeg de nagel op de kop en kan vanaf 1 maart 2020 van start gaan. Het unieke initiatief past alvast perfect binnen de visie van Leiedal om van de weinige open ruimte in Zuid-West-Vlaanderen een productief landschap te maken.
Dergelijke herbestemming is een absolute primeur voor onze regio. Uniek in Vlaanderen ook, door de geslaagde samenwerking tussen intercommunale, gemeente en dorpsgemeenschap, die bovendien voor haar eigen financiering zorgt. Toen de raad van bestuur van Intercommunale Leiedal (die de grond in eigendom heeft) eind oktober besliste om het woonuitbreidingsgebied open te stellen, werd de open oproep in samenspraak met de gemeente Zwevegem gelanceerd. In totaal werden zes projecten ingediend, waarvan er twee weerhouden werden. Beide projecten kregen de kans om zich voor de jury te verdedigen, maar het was de Tuin van Adem en Eten die als best beoordeelde project uit de bus kwam.
Duurzaam, divers, dynamisch
De Tuin van Adem en Eten is een moedig en ambitieus project dat getrokken wordt door twaalf inwoners van Sint-Denijs. Ze laten zich ondersteunen door ervaren organisaties zoals Velt vzw, de afdeling Zwevegem van Natuurpunt en Stadlandschap Leie en Schelde. De Tuin van Adem en Eten is in eerste instantie een combinatie van bos en open ruimte, waarbij op verschillende plaatsen mogelijkheden worden gecreëerd om voedsel te oogsten. Via de principes van een voedselbos (gelaagde opbouw) en de permacultuur (bodem, mens en eerlijke verdeling) wordt een divers ecosysteem nagestreefd, waarbij een gezonde en levende bodem het uitgangspunt is. Het voedselbos en de permacultuur worden in het project gecombineerd met zones voor wateropvang, open ruimte, recreatie, speelruimte, een bloemenweide, hagen, houtkanten, fruitbomen, enzovoort. Het project past zo perfect binnen de doelstellingen van het Burgemeestersconvenant 2030 dat de regio in juni 2019 onderschreef.
Lokaal verankerd
Naast bovenvermelde ervaren organisaties worden ook lokale spelers gevraagd om aan het project mee te werken, zoals de gemeentelijke basisschool van Sint-Denijs, Ten Dries Jongerenzorg vzw en het Restaurant l’Envie. Op die manier geldt het project ook als een prachtig voorbeeld van sterke lokale verankering. Om het lokale draagvlak nog meer te vergroten, zullen de komende maanden een aantal evenementen worden georganiseerd waarop de inwoners van Sint-Denijs en andere geïnteresseerden uitgenodigd zullen worden.
Leiedal en de gemeente Zwevegem zijn bijzonder verheugd dat hun oproep tot zo’n mooi en ambitieus project heeft kunnen leiden en hopen dat het gelijkaardige initiatieven kan helpen inspireren. Vanaf 1 maart 2020 wordt het terrein officieel ter beschikking gesteld van de Tuin van Adem en Eten. Op 29 maart volgt onder de noemer “ontbijt, bied en geniet” een officieel kick-offmoment, waarop de initiatiefnemers de eerste fondsen willen ophalen aan de hand van een ontbijtbuffet en de veiling van 10 markante stukken.